Marc Roest
Verhalen van Finexters
Marc
Roest
Waarom Marc na 7 jaar weer terug kwam bij Finext.

We zijn bekend dankzij onze vakmensen, de Finexters. De een net een maand aan de slag en de ander al jaren werkervaring, maar allemaal consultant en allemaal continu bezig met het ontwikkelen van hun eigen, en van elkaars vakmanschap. Maar wie zijn deze ‘Finexters’ en wat doen zij nou precies als consultant? Dat kunnen zij natuurlijk het beste zelf vertellen. Wij spraken senior consultant Marc Roest over zijn ervaringen.

De perfecte combinatie tussen hands-on en leiding geven

Marc werkt bij Finext in de Enterprise performance management (EPM) hoek. Samen met zijn team helpt hij bedrijven bij het kiezen van de juiste softwareoplossingen voor hun financiële besturing. Marc is in deze projecten vaak de lead consultant. Hij trekt de kar en zorgt ervoor dat het enthousiasme van zijn teamgenoten hoog blijft. “Ik ga vaak langs bij de klant en vertel over de sterke en zwakke punten van de oplossing.” Ondanks dat Marc vaak de leidende rol op zich neemt en een cruciale rol heeft in het beginstadium van het project, zit hij ook nog graag met de ’handen aan de knoppen’. Architect zijn en echt bouwen aan de software, dat is wat Marc in zijn vorige functies mistte. Nu bij Finext heeft hij de perfecte combinatie hiertussen kunnen vinden.

Marc begint zijn dag met een ‘stand-up’, een korte meeting met zijn projectteam. Verder overlegt hij veel met de klant over het totale plaatje wat uiteindelijk opgeleverd gaat worden. Ook kijkt hij veel mee met zijn collega consultants en bewaakt hij de kwaliteit van het werk dat ze leveren. Wanneer dat nodig is ondersteunt hij ze met een oplossingsrichting. Waar Marc enthousiast van wordt is dat hij ook regelmatig bezig is met een design van de oplossing en zorgen dat het technische gedeelte bewaakt wordt. Dit alles voor het beste resultaat en een tevreden klant.

Terug bij Finext voor de ruimte voor ontwikkeling

Na zeven jaar bij Finext gewerkt te hebben vond Marc het tijd voor nieuwe dingen. Toch is hij, na zeven jaar bij andere organisaties gewerkt te hebben, weer terug bij Finext. In de zeven jaar voordat Marc weer terug naar Finext ging, heeft hij snel carrière gemaakt. Toch mistte hij het inhoudelijke werk. “Bij andere organisaties, zoals Big 4, doe je voornamelijk de sales en werk je echt niet meer aan de bouw, je bent dan meer een baasje.” Door zijn management positie en vele verantwoordelijkheden, had Marc geen tijd meer om trainingen te volgen om zichzelf binnen zijn vakgebied te ontwikkelen.

“Bij andere organisaties doe je voornamelijk de sales en werk je echt niet meer aan de bouw, je bent dan meer een baasje.”

Ontwikkeling is voor Marc heel belangrijk. Zijn doel is om de beste consultant te worden in zijn vakgebied. Deze ontwikkeling is ook de reden waarom hij weer terug is gekomen bij Finext. Enkel bezig zijn met een omzetdoelstelling gaf Marc niet de voldoening die hij wil. Hij wilde terug naar de knoppen en echt weer inhoudelijk bezig zijn met de bouw van de oplossing.

In de bouw, het architectuur gedeelte, ziet Marc ook de meeste ruimte voor ontwikkeling voor zichzelf. Wanneer er nieuwe functionaliteit ontstaat in de software duikt Marc hier direct bovenop. Zo volgt hij vaak trainingen om zijn kennis up to date te houden. Ook organiseert hij samen met zijn collega’s pizza sessies waarin zij samen inhoudelijk deze nieuwe functies gaan uitzoeken. “Niet alleen door trainingen kennis opdoen, maar ook door het lezen van handleidingen en het spelen met de software in een demo omgeving.”

Overtreffen van klantverwachtingen

Bij Finext is Marc de afgelopen jaren bezig geweest met het verder laten groeien van een team. Een mooie prestatie waar hij trots op is. “Als je kijkt naar de groei van het team en de motivatie van de mensen dan is het supervet dat we dat hebben neergezet.” Marc vertelt ons dat hij en zijn team het belangrijk vinden om de verwachtingen van de klant te overtreffen. “We hoeven niet allemaal stinkend rijk te worden, als we gewoon een super vet project hebben gedaan en de klant is blij, dan zijn wij ook blij.” Marc en zijn team hebben dan ook geen 9 tot 5 mentaliteit. “Als er iets niet goed gaat, zitten we gewoon tien uur te zweten samen met de klant. En als iets wel goed gaat, drinken we samen een biertje met bitterballen erbij.”

“Als er iets niet goed gaat, zitten we gewoon tien uur te zweten samen met de klant. En als iets wel goed gaat, drinken we samen een biertje met bitterballen erbij.”

Gelijke kansen maar wel zelf initiatief tonen

Marc vertelt ons dat Finext echt een bedrijf is waar iedereen gelijk kansen krijgt, als je zelf maar het initiatief neemt. “Je moet niet verwachten dat iemand elke dag een planning voor je maakt en een lijstje met doelen.” Als je binnenkomt bij Finext moet je het zelf doen. Veel netwerken en jezelf ontwikkelen is dan ook erg belangrijk. Als je jezelf goed laat zien, word je ook sneller betrokken bij bijvoorbeeld een project. Marc legt uit dat het heel flexibel is, of je nou de techniek kant leuker vindt, verkopen of training geven. Je kan alles uitproberen en zelf kiezen wat jou het beste ligt. “Je kan jezelf in de breedte en in de diepte ontwikkelen maar je moet wel zelf deze kansen aangrijpen.”

Ook interessant

Meer verhalen

Sander Rutten
Waarom Sander nooit een doorsnee dag heeft.
Themes
Technologies
Branches
Ivaylo Gerasimov
Waarom Ivaylo elke dag weer wordt uitgedaagd.
Themes
Technologies
Branches
Job Hakkert
Waarom Job altijd vol energie zit.
Themes
Technologies
Branches