Inzicht

Top 5 OneStream MarketPlace admin solutions – deel 2

OneStream is een platform met veel functionaliteiten. Hoe haal je het meeste uit deze functionaliteiten? Het beheren van een dergelijk platform vereist - naast technische vaardigheden - veel kennis over de inrichting van het systeem. In het eerste deel van deze blog besprak de ervaren Performance Management consultant Marc Roest drie van de beste MarketPlace beheeroplossingen die momenteel beschikbaar zijn. Vandaag gaat hij in op nog twee oplossingen. Welke oplossingen zou elke OneStream systeembeheerder moeten gebruiken? En waarom?

In de voorgaande blog ‘Top 5 OneStream MarketPlace admin solutions – part one’, hebben we de Log Cleaner, Snippet Editor en Dimension Comparison Utility besproken. In dit tweede deel van de post worden de volgende oplossingen beschreven:

  • Sample Import Templates (IMT) – PV420-SV100
  • Diagnostics 123 (OSD) – PV500-SV102

1. Sample Import Templates

Een andere MarketPlace-oplossing die niet wordt geïmporteerd in OneStream, althans in eerste instantie. OneStream is een platform dat draait op Microsoft en daarom worden alle gegevens en instellingen opgeslagen in een set SQL databases. Als beheerder heb je vaak grote hoeveelheden wijzigingen nodig en voor die wijzigingen is het handmatig bijwerken van de applicatie te tijdrovend.

Veel onderdelen binnen OneStream hebben een export- en import functionaliteit om grotere wijzigingen te verwerken. Om de beheerder te helpen heeft OneStream in deze marktplaats oplossing een aantal voorbeeld bestanden gebundeld die gebruikt kunnen worden om updates in het systeem door te voeren.

Het downloadbestand bevat een zipbestand dat gericht is op de relationele blending kant van de applicatie, in dit geval werknemersplanning, maar de sjablonen kunnen voor veel andere doeleinden worden gebruikt. De zip bevat ook een voorbeeldscript om een aangepaste tabel aan te maken in de OneStream database om te gebruiken in je relationele blending oplossing.

Elk Excel bestand werkt met een named range, op basis van de eerste drie letters van deze named range begrijpt OneStream wat er moet gebeuren. In dit geval betekent XFT dat een tabel direct wordt bijgewerkt vanuit de Excel. De opmaak van zo'n Excel moet exact overeenkomen met de specificaties van de velden in de tabel, daarom zijn deze templates zo handig.

De tweede zip in de oplossing bevat reguliere sjablonen om CellDetail, formulieren en journalen te importeren. De sjablonen bevatten ook een paar voorbeeldregels zodat het duidelijk is wat er in elke kolom moet worden ingevuld.

Voor- en nadelen van Sample Import Templates

Voordelen
+ Makkelijk te gebruiken
+ Goede voorbeelden van verschillende manieren om gegevens/artefacten te importeren

Nadelen
- Uitleg over naambereiken en instellingen is niet opgenomen. Deze kan worden gevonden in de Design and Reference Guide (hoofdstuk3).

Er is geen installatie vereist, alleen het uitpakken van de zip-bestanden. Daarom classificeer ik deze oplossing als plug-and-play (zie mijn eerdere post over classifications in the MarketPlace solutions).

2. Diagnostics 123

Als u naast uw functionele benadering ook een beheerder bent met een technische interesse, dan is deze oplossing ook een must-have. De oplossing Diagnostics 123 MarketPlace biedt een centrale plaats voor het bewaken en diagnosticeren van de gezondheid en prestaties van uw omgeving. Volgens de documentatie biedt het:

  • Gedetailleerde analyse van snapshots van de omgeving op applicatie- en databaseservers.
  • Live-monitoring op applicatie- en databaseservers.
  • Gedetailleerde taakanalyse inclusief taakcurrency, statistieken en tellingen.
  • Recycling van applicatieservers.

Naast de algemene database server instellingen die van toepassing zijn op veel MarketPlace oplossingen - en moeten worden aangepast door uw (technische) beheerder/installatiepartner als dit in het verleden niet is gedaan -, heeft deze oplossing een aantal extra technische instellingen nodig.

Om OneStream toegang te geven tot de benodigde informatie over uw server en databases heeft het SQL Server account waarop OneStream draait 'View Server State Permission granted' nodig en een lokale beheerder op de server om applicatieservers te recyclen.Daarna hoeft u alleen het zip-bestand te importeren, het dashboard te openen waar u de tabellen kunt aanmaken en de oplossing te starten.

In het beginscherm kunt u drie opties selecteren om het systeem te analyseren:

In ENV kun je snapshots van de prestaties van je systeem maken, analyseren en vergelijken. Er zijn standaardrapporten beschikbaar om je snapshots verder te analyseren.
Vanaf deze pagina kan de server ook worden gerecycled, waarbij de gebruiker dit slim (automatisch als er geen gebruikersactiviteit is) of geforceerd (alle draaiende processen beëindigen) kan doen.
In TASK is er een grafische weergave van uitgevoerde taken. Het dashboard is zeer dynamisch door het gebruik van filters en selectievakjes, zodat je precies het overzicht kunt creëren dat je nodig hebt.

LIVE toont de actuele omgeving en de gezondheid van de taken. Er zijn standaardrapporten beschikbaar om je monitoringsessies verder te analyseren. Veel taken kunnen ook worden geautomatiseerd met behulp van gegevensbeheertaken.

Voor- en nadelen van Diagnostics 123

Voordelen
+ Eén overzicht van de prestaties van je hele omgeving
+ Zeer dynamische dashboards die je precies de informatie geven die je nodig hebt
+ Stappen voor gegevensbeheer die nodig zijn voor automatisering worden meegeleverd met de oplossing

Nadelen
- Om deze oplossing volledig te benutten, heb je meer configuratie en taakplanning nodig– To fully utilize this solution, you need some more configuration and task scheduling

De setup wordt gedetailleerd beschreven in de documentatie en er is geen scripting nodig. Standaard gebruik kan worden gedaan door de (functioneel) beheerder. Als je deze oplossing echt wilt gebruiken, zijn geplande snapshots en meer configuratie vereist. Daarom classificeer ik deze oplossing als admin configureerbaar (zie mijn eerdere post over classifications in the MarketPlace solutions).

Auteur