Inzicht

SAP S/4HANA nu leader in Gartner Magic Quadrant Cloud ERP

Elk jaar publiceert Gartner een reeks aan Magic Quadrants waarin producten geplaatst worden die uitgebreid met elkaar vergeleken zijn en ten opzichte van elkaar gepositioneerd worden. Zo ook weer dit jaar, en het goede nieuws voor SAP-gebruikers is dat S/4HANA in het Leader kwadrant gepositioneerd is voor “Cloud ERP for Product Centric Enterprises

Samenvatting

De leiders in het Cloud ERP speelveld zetten stevig in op process automation en standaardisering. SAP levert met Grow with SAP een stevige basis dankzij o.a. de bekende Best Practices, waarmee na een snelle implementatie een organisatie de basis heeft om taken te automatiseren en de data te verzamelen om snel te kunnen handelen in een continue veranderende wereld.

Elk jaar publiceert Gartner een reeks aan Magic Quadrants waarin producten geplaatst worden die uitgebreid met elkaar vergeleken zijn en ten opzichte van elkaar gepositioneerd worden. Zo ook weer dit jaar, en het goede nieuws voor SAP-gebruikers is dat S/4HANA in het Leader kwadrant gepositioneerd is voor “Cloud ERP for Product Centric Enterprises”.

Wat is een Gartner Magic Quadrant?

De Gartner Magic Quadrants tonen veel informatie in een helder grafiekje waarmee het Tech leiders helpt om snel een beeld te vormen van het aanbod op het gebied van Cloud ERP.

S/4HANA Cloud was al eerder in het Leader Quadrant geplaatst voor service georiënteerde ondernemingen, maar vanaf 2024 ook voor product oriënteerde ondernemingen, dit is goed nieuws voor de maakindustrie.

Trends binnen de Gartner Magic Quadrant Leaders

Wat de Quadrant Leaders met elkaar delen zijn de volgende industriebrede trends:

 • Proces automatisering
 • Proces standaardisatie
 • ESG reporting
 • Wendbaarheid (agility)
 • Composable architecture

Daarnaast is het, volgens Gartner, een gegeven dat je de meest voorkomende business processen uit kunt voeren met alle cloud ERP-oplossingen:

 • Vraag en aanbod planning
 • Supply Chain en Procurement
 • Goederenproductie
 • Levering en product logistiek
 • Finance

SAP Cloud ERP

SAP S/4HANA Cloud is de oplossing waar we wat dieper op ingaan.

Volgens Gartner zit de kracht van SAP S/4HANA Cloud vooral in drie aspecten:

 1. End-to-end proces ondersteuning
 2. BTP Business Technology Platform voor process automation, integration en extension
 3. Implementatie methodologie: De Digital Discovery Assesment (DDA) maakt het eenvoudiger om de juiste processen te configureren, dit is een relatief nieuwe functie.

Waar je op moet letten bij SAP, aldus Gartner, is dat niet alle functionaliteiten in zowel de Public als Private edition zitten op dit moment en dat de migratie van een zwaar aangepaste ERP-omgeving naar een vrij standaard cloud ERP-omgeving een ingewikkelde en kostbare zaak kan zijn. Voor zoveel mogelijk business continuïteit wordt de Public Cloud versie aanbevolen.

Meer weten over S/4HANA Public Cloud?

Kom naar de SAP Close-up op 14 December in Nieuwegein voor de laatste information over SAP Cloud Finance en een gezellige borrel met de experts van Finext en SAP. Je kunt je nog aanmelden op deze webpagina!