Inzicht

OneStream Solution Exchange in het echt

Opnieuw neemt een Enterprise Performance Management platform de EPM markt over, namelijk OneStream. Vaak wordt deze nieuwe oplossing in één adem genoemd met de OneStream Solution Exchange, vaak de MarketPlace genoemd. Waarom is de Solution Exchange een van de belangrijkste onderscheidende factoren waarmee OneStream zich onderscheidt van andere oplossingen die momenteel beschikbaar zijn? En hoe kunt u deze 'winkel' goed gebruiken? In een serie blogs gaat onze ervaren EPM consultant Marc Roest in op de details van Solution Exchange oplossingen. En zoals je mag verwachten van de software-onafhankelijke club die we zijn, vertelt hij je de waarheid over zijn ervaringen. Laten we eerst eens duiken in de Solution Exchange zelf!

Wat maakt OneStream uniek?

Eerdere generaties EPM-oplossingen zijn krachtig omdat ze een ervaren gebruiker of consultant in staat stelde om de manier waarop het systeem wordt bediend aan te passen door de mogelijkheid om scripts te schrijven op te nemen. Binnen de standaard functionaliteit van de tool kunt u het product aanpassen aan uw wensen. Echter, de beschikbare scripting was beperkt en alleen toegankelijk vanaf specifieke delen van de tool. De jongens van OneStream hebben een andere aanpak genomen. Ze bouwen eigenlijk het hele platform in Microsoft VB.Net, een toegankelijke object-georiënteerde programmeertaal die niet zo moeilijk te leren is. Als je weet hoe je een macro in Excel schrijft, ben je er halverwege.Maar dan rijst de eerste vraag: als het systeem zo open is, heb je waarschijnlijk veel consultants nodig of is er een groot risico dat het een echte puinhoop wordt? Om dit te voorkomen, heeft OneStream de Solution Exchange uitgevonden. Dit is een online ‘winkel’, waar u apps kunt downloaden net als op uw mobiele telefoon. Deze apps werken naadloos binnen het OneStream-platform. Om u een voorbeeld te geven van de mogelijkheden van het platform, is de OneStream Market Place zelf volledig ingebouwd binnen Onestream en online toegankelijk voor klanten en partners.

Waarom is deze Solution Exchange nuttig?

This ‘store’ enables you to pick and choose exactly those apps that will help you to streamline your financial processes. Whether it’s IFRS16, people planning or standard administrator utilities, you can download an app with the required functionality. Three types of apps are offered: MarketPlace, PartnerPlace, and OpenPlace solutions. While MarketPlace solutions are offered by OneStream, the ‘store’ also offers solutions from partners, and community-shared solutions called OpenPlace solutions.

To be honest, the Solution Exchange is one of the features I really like about OneStream. Having worked with EPM solutions for many years, both as a consultant and as a user, I have learned to value being able to choose those options that are just right for your situation.

Hoe werkt de Solution Exchange?

Dit is uiterst eenvoudig, vergelijkbaar met het downloaden van apps op uw smartphone. Na het inloggen in de Solution Exchange, kunt u kiezen om naar de MarketPlace, de PartnerPlace of de OpenPlace te gaan, waar u de verschillende beschikbare oplossingen kunt vinden. Deze worden gesorteerd op basis van de meeste gedownloade en laatste updates. De apps zijn ook te vinden via de zoekknop aan de rechterkant of via het oplossingscategorie-down menu.

Bij het openen van een oplossing vindt u altijd twee knoppen aan de linkerkant. Als u op een van deze knoppen klikt, verschijnt er rechts een paneel:

  • Release Notes: met een korte beschrijving van de geselecteerde oplossing.
  • Instructions: het documenteren van de details over het instellen (en gebruiken) van de geselecteerde oplossing.

De oplossing toont ook een of meer afbeeldingen (screenshots) met de oplossing en heeft een downloadknop om de oplossing te downloaden.Een waarschuwing: het is het beste om de documentatie te downloaden wanneer u begint met het gebruik van een oplossing, omdat de documentaire wordt bijgewerkt met versie-updates.

Daarom zorgt het downloaden van het document ervoor dat uw documentatie van toepassing is op de versie van de oplossing die u gebruikt.

Kies het niveau van uw Solution Exchange apps

Als je kijkt naar de oplossingen die momenteel beschikbaar zijn, wil ik ze onderscheiden in 3 niveaus:

  1. Plug and play: De oplossing kan worden gedownload en geïnstalleerd door een beheerder en zal onmiddellijk worden uitgevoerd met een maximum van 1 uur configuratie
  2. Admin configurable: De oplossing kan worden gedownload en geïnstalleerd door een beheerder en zal worden uitgevoerd met een maximum van 8 uur configuratie
  3. Minimum viable product: De oplossing moet worden geconfigureerd door een consultant en/of behoeft aanzienlijke aanpassingen in de scripts

Met deze niveaus kunt u de hoeveelheid configuratie die nodig is om de oplossing te implementeren afwegen tegen de functies die deze oplossing u zal brengen. Zo maakt het makkelijker om te beslissen welke app het best past bij uw behoeften. Ook wordt het makkelijker om de hoeveelheid consultancy die nodig is in te plannen.

Waarom nog een OneStream blog?

Ik werk al vele jaren met EPM-software. Zowel als consultant als als klant. Mijn focus was vroeger Hyperion, beginnend met Hyperion Enterprise, HAL, Essbase en later FDM en HFM. Ik heb altijd veel kennis verzameld van de verschillende blogs die online beschikbaar zijn. Zowel als starter als uiteindelijk als ervaren technisch consultant kon ik nieuwe kennis online vinden.

Op dit moment zijn er een paar blogs beschikbaar over OneStream, maar persoonlijk denk ik dat de meeste van hen een beetje ‘commercieel gekleurd’ zijn. Omdat ik vrij nieuw ben bij OneStream maar veel ervaring heb met EPM-softwareoplossingen, dacht ik dat dit een goed moment zou zijn om een ‘start-level’ blog te starten die uiteindelijk technischer zal worden. Het belangrijkste doel is om kennis en ervaring uit te wisselen over de mogelijkheden binnen het OneStream-platform, met de nadruk op de One Stream Market Place.

Auteur

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.