Inzicht

Catch Up – Oracle Tax Reporting Cloud (TRC)

De wereld van Performance Managementoplossingen is volop in ontwikkeling. Nieuwe softwarespelers komen op. En de bekende vendors komen met nieuwe oplossingen. Bij Finext evalueren we de mogelijkheden en ons portfolio dan ook continu. Wat bieden deze nieuwe oplossingen? En hoe bewijzen ze zich in de praktijk? In de Catch Up-reeks nemen we de proef op de som. Deze editie praten we je bij over Oracle Tax Reporting Cloud Services.

Oracle Tax Reporting Cloud Services in één zin

Deze nieuwe cloudoplossing helpt je om de taxprocessen te automatiseren.

De top-3 features van Oracle Tax Reporting Cloud Services

Elke Performance Managementoplossing helpt je om meer inzicht te krijgen, bijvoorbeeld in de cijfers en het presteren van de organisatie. Oracle Tax Reporting Cloud Services uiteraard ook. Maar wat is nu echt bijzonder aan deze oplossing?

1. Automatiseren van tax rules

Via deze relatief nieuwe tool kun je in één keer een forse stap zetten in het automatiseren van de taxprocessen binnen je organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je tijdelijke en permanente verschillen automatisch door het systeem laat boeken, wat tijdswinst oplevert. Dit geldt overigens vooral voor de verschillen die je vooraf al weet, er zullen altijd een aantal zaken overblijven die handmatig aangepast moeten worden.

2. Country-by-Country Reporting (CbCR)

Alle multinationals met een jaaromzet van meer dan EUR 750 miljoen moeten voldoen aan Country-by-Country Reporting (CbCR). We zien in de praktijk dat het voldoen aan deze vereisten voor veel organisaties nog een intensief proces is. Met TRC wordt dit eenvoudiger; je kunt direct uit het systeem een overzicht halen. Ook krijg je meteen een analyse in dashboards rondom je Country-by-Country Reporting.

3. Interactie met Oracle FCC

Door de sterke integratie met Oracle FCC kun je eenvoudig de financiële cijfers uit FCS gebruiken in je taxrapportages. Omgekeerd kun je ook de uitkomsten van TRC gebruiken in FCC. Deze feature is weliswaar alleen interessant voor organisaties die ook Oracle FCC gebruiken, maar dan levert het ook extra voordeel voor je FCC-implementatie op.

Bij welk type organisatie past Oracle TRC?

Oracle TRSC past volgens ons vooral bij organisaties waar de taxprocessen complex zijn. We denken dan bijvoorbeeld aan internationale organisaties, die te maken hebben met veel internationale taxvereisten en Country-by-Country Reporting.

Daarnaast past deze cloudoplossing goed bij organisaties die al Oracle FCC gebruiken of van plan zijn om dit in de nabije toekomst te gaan implementeren. De integratie tussen de twee applicaties kan dan veel opleveren qua tijdswinst en betrouwbaarheid. In principe kan TRC ook los worden ingezet, maar we verwachten dat dit minder vaak zal voorkomen.

TRC is geschikt voor organisaties die niet afhankelijk willen zijn van de afdeling IT. Deze oplossing staat volledig in de cloud en is eenvoudig te beheren. Je kunt veel gebruik maken van out-of-the-box-functionaliteiten, zonder scripting.

Voor wie is Oracle Tax Reporting Cloud Services interessant?

Deze taxoplossing is met name interessant voor de mensen binnen je organisatie die veel met taxrapportages te maken hebben. We denken dan aan de corporate tax professionals, die verantwoordelijk zijn voor de bedrijfsbrede externe rapportages. Hiervoor moeten zij data van de lokale gebruikers ontvangen. Het implementeren van de tool stroomlijnt dit proces; in plaats van losse Excel-sheets sturen, kunnen de lokale gebruikers nu rechtstreeks in de tool de data aanleveren. Dit scheelt enorm veel handmatig werk, mailverkeer en versiebeheer.

Voor de lokale gebruikers is het een voordeel dat zij er ook een lokale taxrapportage van kunnen maken. Het voornaamste voordeel voor de lokale gebruikers is echter dat het de rapportage naar corporate vergemakkelijkt.

Fijne functionaliteiten

Een aantal functionaliteiten van deze cloudoplossing zijn zo prettig, dat we ze graag extra belichten:

  • Het is een multi-user tool, waardoor je soepel en efficiënt kunt samenwerken aan dezelfde taxrapportage.
  • De dashboards zijn makkelijk te gebruiken en maken het eenvoudig om zelf analyses te doen.
  • Best practices voor bijvoorbeeld tax provision en CbCR met voorgedefinieerde KPI’s en workflows.
  • TRC heeft dezelfde ‘look & feel’ als de andere Oracle cloudproducten. Voor gebruikers is dit prettig, ze voelen zich snel thuis binnen deze aanvullende applicatie.
  • Alle mogelijkheden van de Oracle rapportage tools, zoals Oracle Reporting en SmartView, zijn standaard beschikbaar.

Implementatie en beheer

Er komt überhaupt veel standaard uit de box, waardoor de tool niet veel IT-kennis vereist. De implementatie verloopt daardoor dan ook vaak vrij snel.

Ook voor het beheer is weinig ondersteuning vanuit IT nodig; het functionele beheer kan veelal door de gebruikers zelf gedaan worden en Oracle brengt regelmatig updates via de cloud uit.

In de cloud

De naam geeft het al aan: TRC is volledig cloudbased. Het is onderdeel van een groter cloudplatform, waarin Oracle dezelfde motor gebruikt voor planning, consolidatie, reporting, tax en analyse.

Daarnaast biedt het de voordelen van een cloudoplossing; zo verschuif je de kosten van OpEx naar CapEx. De licenties zijn schaalbaar, per maand kun je users toevoegen en verwijderen.

De toekomst

Oracle heeft duidelijk de focus gezet op de cloud, met oplossingen als FCC, PBC en nu TRC. We verwachten dan ook dat er regelmatig nieuwe functionaliteiten zullen worden toegevoegd.

Auteur
Technologie
No items found.
Branche
No items found.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.