Use Case

De IFRS 16 oplossing van Oracle Cloud

Vanaf 1 januari 2019 is de nieuwe boekhoudstandaard IFRS 16 van kracht. Deze nieuwe leasestandaard vereist dat leases op de balans worden gewaardeerd. IFRS 16 zorgt voor uniformiteit en transparantie, maar vraagt ook om centralisatie van alle benodigde gegevens. Ook Oracle heeft nu een oplossing om de overgang naar IFRS 16 soepel te laten verlopen. Hieronder nemen we je mee in deze oplossing voor lease accounting.

IFRS 16 in de cloud

De IFRS 16 oplossing van Oracle is gebaseerd op Oracle Financial Consolidation & Close Cloud Services (FCCS); de consolidatie en rapportage oplossing van Oracle. Hiermee kiest Oracle voor een echte “native” cloud-oplossing. Cloud-oplossingen hebben als voordeel dat ze snel geïmplementeerd kunnen worden met een relatief beperkte belasting van IT-resources. Ook is het eenvoudig om de applicatie mee te laten groeien met het gebruik in je organisatie zonder vooraf grote investeringen te hoeven doen.

Centrale opslag van alle IFRS 16 data

De belangrijkste functie van de oplossing van Oracle is het creëren van één centrale dataverzameling van alle lease-gerelateerde informatie. Of dat nu leasecontracten of details van allerlei assets zijn; je kunt het eenvoudig en veilig verzamelen uit verschillende bronnen en centraal opslaan. Op basis van deze data kun je zowel eenvoudige als ook complexe calculaties (bijvoorbeeld amortisaties, “right-of-use”, etc.) laten uitvoeren binnen de oplossing.

Rapportage, analyse en meer

De oplossing van Oracle bevat veel mogelijkheden om je lease accounting data te analyseren en rapporteren. Deze mogelijkheden zijn al standaard onderdeel van het cloudplatform en kunnen dus ook binnen deze module gebruikt worden. Omdat Excel toch voor veel controllers nog steeds het vertrouwde gereedschap is, is er ook een uitgebreide Excel-add-in aanwezig in het platform. Tenslotte zijn er workflowmogelijkheden om je processen soepel te laten verlopen. Als je een beter beeld wilt krijgen van de mogelijkheden en userinterface van Oracle FCCS dan kun het beste ons recente FCCS webinar even terugkijken. De video hieronder geeft meer beeld bij het concept van de oplossing.

Alles op een rij

Met de oplossing van Oracle komt er een zeer complete oplossing voor IFRS 16 bij. Het onderliggende cloudplatform biedt veel mogelijkheden van data-integratie tot dashboarding. Ook de implementatie van een cloud-oplossing legt minder beslag op resources en kan relatief snel gebeuren. Dat laatste kan een belangrijk voordeel zijn met de deadline van 1 januari 2019 in het achterhoofd.

Meer weten?

Wil je meer weten over de IFRS 16 oplossing van Oracle? Vul hieronder het formulier in een bekijk direct de factsheet met meer details.

Inzichten
No items found.
Ons team

Wij staan voor je klaar.

Bij Finext staan meer dan 100 gedreven financials elke dag voor je klaar. Samen zetten we ons in om de positie van de financiële professional te verstevigen. Altijd deskundig, altijd praktisch en altijd met een vleugje humor. Echte vakmensen die het verschil maken.

Nerissa Laclé
Nerissa Laclé
Marc Roest
Marc Roest
Willem van Os
Willem van Os
Robert van der Wal
Robert van der Wal
Noemi Pei
Noemi Pei
Boris Pejcic
Boris Pejcic
Mirjam Vermaas
Mirjam Vermaas
Martijn Meuling
Martijn Meuling
Rogier Louter
Rogier Louter
Timo van Leeuwen
Timo van Leeuwen
Jasper Klamer
Jasper Klamer
Floor van Zon
Floor van Zon
Text Link
Business Planning & Analytics
Text Link
Finance Operations
Text Link
Statutory & Regulatory Reporting
Text Link
Anaplan
Text Link
CCH Tagetik
Text Link
Fluence
Text Link
OneStream
Text Link
Oracle
Text Link
Pigment
Text Link
SAP Cloud Finance
Text Link
Automotive
Text Link
Construction & Engineering
Text Link
Energy
Text Link
Fast Moving Consumer Goods
Text Link
Financial Services
Text Link
Industry
Text Link
Non-profit
Text Link
Platform Companies
Text Link
Retail
Text Link
Telecom
Text Link
Nieuws
Text Link
Webinar
Text Link
Podcast
Text Link
Artikel