Aanpak

Excel: Van tekst naar getal

Excel gaat anders om met getallen dan met tekst. Maar hoe zorg je er nou voor dat Excel jouw getal ook echt herkent als getal? Of juist andersom, wanneer je een getal bewust als tekst wilt opslaan.

Excel tekst naar getal

Excel gaat anders om met getallen dan met tekst. Maar hoe zorg je er nou voor dat Excel jouw getal ook echt herkent als getal? Of juist andersom, wanneer je een getal bewust als tekst wilt opslaan. Hieronder leggen we je uit hoe je dit het beste kunt regelen.

Herkennen of je handmatig iets moet doen

Wanneer je een getal vult in een nieuwe cel, zal Excel dit bijna altijd herkennen als getal. Om er zeker te zijn dat dit zo is, kun je op de menubalk bovenin controleren hoe Excel de ingevulde waarde ziet. “Standaard” of “Getal” betekent dat het direct wordt herkend als getal. In dat geval hoef je dus niets te doen en kun je de waarde bijvoorbeeld gebruiken in formules.

Soms komt het voor dat je een getal invoerd dat niet als getal wordt gezien, maar bijvoorbeeld als tekst. Dit zie je zowel in de cel zelf, als boven in de menubalk. In onderstaand voorbeeld zie je de 100 links uitgelijnd en in de menubalk “tekst” staan. Maar het kan bijvoorbeeld ook een datum of percentage zijn die je wilt omzetten. In dat geval zul je handmatig de waarde naar “getal” moeten zetten.

Tekst naar getal omzetten

Veruit de makkelijkste manier om cellen om te zetten, is via de selectielijst op de menubalk. In onderstaand voorbeeld zie je verschillende soorten celwaarden. Door de cellen allemaal te selecteren en in de menubalk “getal” te selecteren, zet Excel de waarden om naar getallen.

Dit geeft het volgende resultaat:

Excel ‘Waarde-formule’

In sommige gevallen zal bovenstaande aanpassing niet voldoende zijn. De manier die altijd werkt maar wel iets omslachtiger is, is de formule ‘Waarde’.
Normaal gesproken heb je deze formule niet nodig omdat Excel automatisch het soort invoer herkent. Maar zeker bij kopiëren vanuit andere bestanden, oudere Excel versies of webpagina’s, kan het voorkomen dat je deze formule nodig hebt.
Ga in een lege cel staan, en vul =waarde(tekst) in. Op de plaats van “tekst” vul je de cel in waar jouw tekst, datum of iets anders staat, in dit geval dus =waarde(b3):

Excel zet in de nieuwe cel het getal waar je naar zoekt:

De uitkomst kun je gebruiken in formules en dus bijvoorbeeld optellen bij andere cellen.
Het voordeel van deze formule is dat je hem kunt doortrekken naar andere cellen. En wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe waarde in cel B3 plakt, wordt deze door de formule automatisch omgezet naar getal.

Loop je vaker tegen dit soort uitdagingen aan en wil je Excel binnen jouw bedrijf naar een volgend niveau brengen? Met moderne EPM oplossingen als Vena hoef je nooit meer handmatig getallen of tekst om te zetten. Alle waarden worden opgeslagen in een betrouwbare database en direct op de juiste manier herkent. Bekijk hier meer over de voordelen die je kunt behalen.

Technologieën

De juiste tools

Bij Finext draait het om de juiste tools voor de klus. Want technologie kan een krachtige versneller zijn, maar is geen doel op zich. Wij zorgen ervoor dat onze technologie naadloos aansluit bij wat er nodig is.
Altijd effectief. Altijd resultaat.

Over Finext

Excel: Tekst naar getal

Cases
No items found.
Inzichten
No items found.
Agenda
No items found.
Onze Expert

Kan ik je helpen?

Maartje Waller
Benieuwd naar hoe onze tooling jou kan helpen?
Heb je vragen over deze oplossing, ben je benieuwd naar hoe het werkt, of wil je eens sparren over of dit een goede oplossing is voor de uitdagingen die jij tegenkomt? Neem dan gerust contact met ons op.
Text Link
Nieuws
Text Link
Webinar
Text Link
Podcast
Text Link
Artikel