Inzicht

Wanneer is SAP Group Reporting een goede fit?

Robert-Jan Bronsema is senior SAP Group Reporting-consultant bij Finext. Behoorlijk senior: hij heeft meer dan 15 jaar ervaring en is kartrekker van SAP S/4HANA Cloud Finance for Group Reporting binnen de organisatie. We spraken met hem over SAP Group Reporting, de rol ervan in de financiële organisatie en de plaats van deze oplossing in ons portfolio.

Wat is SAP S/4HANA Cloud Finance for Group Reporting?

Group Reporting maakt deel uit van onze SAP Cloud Finance-oplossing, samen met SAP Analytics Cloud en SAP S/4HANA Cloud. Samen ondersteunen deze tools het volledige proces van het registreren van gegevens, het maken van documenten in S/4HANA, het gereed maken van die documenten voor rapportage door ze te consolideren en ze naar een uniforme standaard te brengen voor visualisatie en integratie in SAP Analytics Cloud. Het belangrijkste: SAP Group Reporting en SAP Analytics Cloud zijn volledig geïntegreerd in S/4HANA Cloud en het Business Technology Platform (BTP). Samen vormen ze een volledige oplossing voor financiële operaties, planning en controlecyclus.

Robert-Jan: “SAP Group Reporting heeft de reputatie niet erg goed te zijn in rapportage, klopt. Wel is het een zeer volwassen consolidatietool die, wanneer deze in lijn wordt gebruikt met SAP Analytics Cloud, een onderdeel is van een geïntegreerde oplossing op S/4HANA. Je gebruikt dan Group Reporting voor consolidatie en Analytics Cloud voor planning en dashboarding, naast S/4HANA Cloud ERP.”

Finext en SAP

Finext is onafhankelijke technologiepartner van het kantoor van de CFO, die zich inzet om best-in-class tools en financiële expertise te leveren. We bieden SAP Group Reporting aan als onderdeel van SAP Cloud Finance, met boekhouding, rapportage en financiële activiteiten op SAP S/4HANA Cloud en financiële planning en analyse op SAP Analytics Cloud.

OutlookSoft werd gelanceerd in 2003 en werd al snel een toonaangevende consolidatietool op de markt. Finext was in 2005 een van de eerste partners in Nederland en al snel een van de grootste implementatiepartners in de Benelux. In 2007 kocht SAP OutlookSoft en bracht zo Finext in de SAP-wereld. Finext bleef zich richten op OutlookSoft business planning en consolidatie-implementatie onder de merknaam BPC van SAP.

Robert-Jan: “Natuurlijk is SAP bezig met het verplaatsen van business consolidatie en planning tooling naar de cloud met S/4HANA Cloud. SAP Analytics Cloud en Group Reporting zijn de natuurlijke opvolgers van BPC. Finext begon die tools te gebruiken in de beginfase van het product. Nu, 3 jaar na de release, is Group Reporting volwassen en is het een behoorlijk goede consolidatietool met enkele unieke functies.”

"Nu, 3 jaar na de release, is Group Reporting volwassen en is het een behoorlijk goede consolidatietool met enkele unieke functies."

Wanneer is Group Reporting een goede keuze?

Group Reporting is niet voor elke organisatie een perfecte oplossing. Maar voor financiële consolidatie is het een zeer krachtige tool met functies die ergens anders op de markt niet beschikbaar is.

Robert-Jan: “SAP Group Reporting is niet ideaal voor projectgestuurde bedrijven. Wanneer je werkt met een projectbudget, een deel van dit budget uitgeeft, nog steeds wat over hebt en dan de financiële kenmerken over het hele project moet rapporteren, zou Group Reporting niet ideaal zijn. Group Reporting bekijkt gegevens meestal niet op deze manier.”

Bij traditionele systemen zoals BPC krijg je meer flexibiliteit. Je kunt zelf het datamodel opzetten om rapportages te doen, wat betekent dat je alles wat je wilt uit de rapportage kunt halen. Van werkelijke cijfers, prognoses tot aan planning. Anderzijds moet je dit wel allemaal zelf instellen.

Robert-Jan: “Group Reporting stelt datamodellen direct in. En is dus eenvoudiger te gebruiken. Het is echter ook veel minder flexibel, vooral wat betreft allocaties en klantspecifieke berekeningen en mechanismen. Daarvoor bestaat SAP Analytics Cloud of SAP PaPM. Aan de andere kant kan Group Reporting S/4HANA-datamodellen overnemen met groot detailniveau, wat zinvolle inzichten geeft.”

Robert-Jan: “Group Reporting is compleet anders dan zijn concurrenten. Dat betekent ook dat concurrenten soms een betere oplossing bieden in bepaalde situaties. Wanneer er bijvoorbeeld specifieke managementrapportage-eisen zijn, is SAP Group Reporting mogelijk niet flexibel genoeg om aan deze behoeften te voldoen.”

"Group Reporting schittert echt op het gebied van transparantie omdat het volledig geïntegreerd is in S/4HANA"

Robert-Jan: “Group Reporting schittert echt op het gebied van transparantie omdat het volledig geïntegreerd is in S/4HANA. Dit betekent dat alle gegevens die voor die berekeningen worden gebruikt, zich in het systeem bevinden en u resultaten tot in detail kunt bekijken. Denk hierbij aan regelniveau, variaties en individuele facturen die worden gebruikt om specifieke cijfers te genereren.”

Robert-Jan: “Uiteindelijk zal dit de time-to-close verkorten. Group Reporting-resultaten zijn transparanter en daarom betrouwbaarder. Je kunt immers helemaal terugkijken naar de oorspronkelijke transactie.”

Roadmap

SAP’s Group Reporting heeft sinds de lancering veel vooruitgang geboekt, maar er is nog voldoende werk aan de winkel volgens de Roadmap.

Robert-Jan: “SAP werkt aan een betere integratie tussen Group Reporting en Analytics Cloud. Dit zal de oplossing verbeteren, omdat SAC eventuele tekortkomingen in flexibiliteit van Group Reporting compenseert.”

Robert-Jan: “Group Reporting krijgt ook meer flexibiliteit in de rapportagefunctionaliteit, wat het gemakkelijker moet maken om vergelijkende rapporten te maken, een rapport te selecteren en het te vergelijken met eerdere rapporten. Dit is al toegevoegd aan de Cloud-versie. De on-premise versie volgt in de tweede helft van dit jaar.”

Geïntegreerde Record to Report-processen

Het consolidatieproces begint meestal met het leveren van gegevens aan het consolidatiesysteem. Traditioneel kun je de granulariteit van de gegevens verbeteren door de integratie te verbeteren. Het maakt niet uit hoe betrouwbaar en transparant de consolidatietool is als de gegevenskwaliteit afhankelijk is van slechte integraties en verbindingen. SAP Group Reporting is de enige consolidatieoplossing die rechtstreeks integreert in S/4HANA ERP.

Robert-Jan: “Je moet altijd laten zien dat je cijfers betrouwbaar zijn, onafhankelijk van de tool die gebruikt wordt. SAP Group Reporting maakt dat een stuk eenvoudiger. Het is gemakkelijker om in de gegevens te duiken, om de exacte oorzaken van vreemde cijfers te vinden. De kern van toegevoegde waarde in cloud finance is de integratie van de volledige financiële stack – waar tools communiceren en samenwerken. Hoe beter de oplossing geïntegreerd is, hoe meer waarde deze toevoegt – en SAP beheert dat heel goed.”

Dit is vooral belangrijk in gereguleerde industrieën. Wanneer je bijvoorbeeld J-Sox-naleving nodig hebt, kan die transparantie helpen om controle te houden over alle cijfers en boven op naleving te blijven.

Robert-Jan: “Dit geldt ook voor branches zoals bankieren, verzekeringen, energie, enz., Die zeer specifieke regelgevende vereisten hebben. Omdat SAP Group Reporting is gekoppeld aan S/4HANA, kun je die rapportage inschakelen door ervoor te zorgen dat S/4HANA al die specifieke gegevens produceert. Dan heb je al een specifieke regelgevende stroom om aan die behoeften te voldoen – en Group Reporting doet het werk van consolidatie.”

"Group Reporting geeft controle over het Record to Report-proces door je in staat te stellen terug te gaan van het rapport naar het record. Die transparantie krijgt je nergens anders."

Robert-Jan: “Wanneer je je Record to Report-proces kunt afstemmen en aanpassen, kun je bijna aan alle nalevingsvereisten voldoen, ongeacht welke tooling je gebruikt. Group Reporting geeft controle over het Record to Report-proces door je in staat te stellen terug te gaan van het rapport naar het record. Die transparantie krijgt je nergens anders.”

De volgende stappen?

Als jij gebruik maakt van de standaard S/4HANA public cloud oplossing, dan heb je sinds dit jaar ook Group Reporting tot je beschikking. Zonder extra kosten. Dit betekent dat je mogelijk al een consolidatie-oplossing hebt zonder dat je het weet. Om de meeste waarde uit Group Reporting te halen, is het belangrijk om het goed te configureren. Wil je meer weten over Group Reporting en hoe het kan bijdragen aan de SAP S/4HANA stack? Ik help je graag verder, neem contact met me op.

Meer over SAP Group Reporting?

Wil je meer horen over finance in de SAP Cloud? Kom dan naar ons SAP Close-up Webinar op 22 juni 2023, waar we dieper ingaan op deze onderwerpen.

Auteur

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.