Inzicht

Wat is SAP Cloud Finance met S/4HANA Public Cloud?

Ruim tien jaar geleden zette SAP de eerste stappen richting de cloud met de introductie van hun eerste echte Cloud ERP: SAP Business ByDesign. Inmiddels is deze oplossing doorontwikkeld tot SAP S/4HANA Cloud, wat duidelijk laat zien dat SAP zich doorlopend inzet om financiële professionals te helpen bij te blijven in de voortdurend veranderende wereld. Wat SAP S/4HANA Cloud inhoudt en wat dit kan doen voor jouw organisatie lees je in deze blog.

In principe zijn alle finance werkzaamheden die je in de cloud doet een vorm van cloud finance. Je kunt met een “lift en shift” een highly customized ERP omgeving in een hyperscaler als Amazon of Microsoft plaatsen en dat “Cloud” noemen, maar een pure Public Cloud versie is een veel aantrekkelijker alternatief. Waarom?

Met een pure Public Cloud oplossing als SAP S/4HANA Public Cloud beschik je over software die up-to-date blijft en waarbij nieuwe functies en veranderingen snel geïntegreerd kunnen worden. Zo ben je niet aangewezen op dure ontwikkel- en onderhoudskosten bij aanpassingen en is het niet nodig om uitgebreide technische kennis in huis te hebben.

Cloud Finance is een paraplubegrip met de volgende producten van SAP:

 1. S/4HANA Public Cloud voor finance operations met o.a.  Advanced Financial Close en Receivables & Cash Management, Group Reporting voor consolidatie
 2. SAP Analytics Cloud (SAC) voor Planning en Forecasting
 3. SAP Business Technology Platform (BTP) voor integratie, uitbreiding en autorisatie

Wat zijn de voordelen van Cloud Finance met SAP S/4HANA Public Cloud?

 • Eenvoud: 1 contract met 1 leverancier voor je ERP en aanverwante oplossingen.
 • Altijd up te date: met de Clean Core (verplicht) kan SAP de tenant altijd bijwerken om te zorgen dat conformeert met de laatste wetgeving en security patches.
 • Veiligheid: de verantwoordelijkheid voor de applicatieveiligheid ligt nu bij SAP, een toonaangevende speler die hier miljarden per jaar in investeert.
 • Open en ‘composable’: deze feature is door de markt min of meer afgedwongen waardoor een SAP applicatie met de API Hub nu goed past in een divers landschap met andere vendors.
 • Real time: de integratie van de verschillende finance componenten in S/4HANA Public Cloud zoals Group Reporting communiceren in real time met andere applicatie zoals SAP Analytics Cloud voor real time dashboards en reports.
"Finext richt zich niet specifiek op de verkoop van SAP modules, maar lost problemen op in het kantoor van de CFO"

Finext richt zich niet specifiek op de verkoop van SAP modules, maar lost problemen op in het kantoor van de CFO. SAP is modulair en wij richten ons op het leveren van een toolbox waarmee klanten een breed scala aan problemen kunnen aanpakken. Er zijn ook andere voordelen. Zo onderscheidt SAP S/4HANA zich bijvoorbeeld door een geïntegreerde aanpak. Hierdoor krijg je een naadloze integratie binnen S/4HANA Public Cloud met Group Reporting, SAP Analytics Cloud en andere BTP-producten. Er is geen financiële silo meer, iedereen werkt samen binnen één platform. Hoe vertaalt deze visie op samenwerken en problemen oplossen binnen deze toolbox zich in de praktijk?

 1. Power users kunnen zelf schermen aanpassen en objecten toevoegen aan een invoerscherm die later mooi klaar worden gezet om gebruikt worden in rapportages.
 2. S/4HANA Public Cloud kent zelf een Embedded ABAP omgeving (Steampunk) waar in de SAP specifieke ABAP programmeertaal extensies gebouwd kunnen worden.
 3. Als je geen ABAP legacy hebt is het vaak logischer om functionaliteiten toe te voegen met low-code/no-code oplossingen zoals Mendix, Outsystems, Microsoft PowerApps of SAP Build Tools. de SAP API zorgt ervoor dat de applicatie Afhankelijk van de kennis die je al in huis hebt of beter aan kunt komen, kun je zo tegen de SAP API’s aan programmeren en de functionaliteit uitbreiden.

SAP S/4HANA Public Cloud kan afgenomen worden in vier te combineren pakketten: Baseline, Finance-led, Service Centric en Product Centric. Het Finance-led pakket is het meest interessant als je deze processen graag als eerste naar de cloud wilt tillen. Baseline is de oplossing voor een écht snelle implementatie: denk aan één á twee maanden. Dit kan handig zijn voor start-ups en scale-ups die snel gedegen inzicht in de funding moeten geven met tooling die daarmee vertrouwd kan worden.

Onze kennis van finance processen heeft ertoe geleid dat we de SAP-puzzelstukken gebruiken om klanten van oplossingen te voorzien. Zo kunnen we de “Public Edition Premium”, bestaande uit Group Reporting, Advanced Financial Close en Receivables & Cash management, aanbieden en completeren met Financial Planning en Analysis op SAP Analytics Cloud. Hiermee versterken we het complete kantoor van de CFO, inclusief een gedegen configuratie , waarmee alles perfect is afgestemd van Record 2 Report.

"Onze kennis van finance processen heeft ertoe geleid dat we de SAP-puzzelstukken gebruiken om klanten van oplossingen te voorzien."

Op zoek naar meer? Bezoek de SAP Close UP 2023!

Overweeg je over te stappen naar S/4HANA Public Cloud Finance en/of SAP Analytics Cloud of heb je dit al gedaan en ben je benieuwd naar de ontwikkelingen in het SAP Cloud Finance landschap?

Op 22 juni nemen we je in een uur mee in een flink aantal vernieuwingen binnen de SAP Cloud Finance pijlers Public Cloud, Group Reporting en SAP Analytics Cloud. Ook kijken we in break-out sessies naar twee oplossingen voor een zorgeloze migratie naar S/4HANA. Meer informatie vind je via deze link!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.