Inzicht

Terugkijken op The Future of Forecasting 2023

Op donderdag 23 november vond The Future of Forecasting plaats. Hét evenement waar experts samenkomen om de toekomst van forecasting en planning te verkennen.

Dit was The Future of Forecasting 2023

In voorgaande edities spraken o.a. KLM, VodafoneZiggo en Stedin over datagedreven Predictive Planning en Extended Planning. Dit jaar schakelden we door: Hoe ziet de toekomst van Intelligent Planning eruit? Welke voordelen zitten er voor jouw organisatie aan het benutten van innovatieve planningstechnieken? De sprekers namen ons mee naar de toekomst van intelligent planning. We ontdekten de rol van kunstmatige intelligentie (AI): welke aspecten gaan jouw werk verder helpen? Welke ontwikkelingen maken de verwachtingen (nog) niet waar?

Key takeaways

Onze belangrijkste conclusies van de Future of Forecasting van dit jaar?

Prof. Dr. Martijn van den Assem nam ons mee in een keynote over Behavioural Economics & Forecasting. Het menselijke gedrag veroorzaakt onnauwkeurigheid in voorspellingen. Anderzijds hebben mensen wel de kennis en vaardigheden om een voorspelling van nuance te voorzien. Als we algoritmen en AI gebruiken in samenwerking met de menselijke kennis van zaken, gaan deze ontwikkelingen ons echt helpen in het forecastingproces.

Onze partners Acterys, Onestream, Pigment, Vena, CCH Tagetik en Jedox boden AI in de praktijk met hun oplossingen in kleine breakoutsessies van 15 minuten. We hebben krachtige, direct toepasbare en vrijwel out-of-the-box AI-functionaliteiten gezien. De technologieën zijn klaar voor de finance professional van de toekomst. Is de professional ook klaar voor de technologie?

Een paneldiscussie onder leiding van Ravi Santokhi gaf interessante inzichten van bedrijven die de ladder van het business planning maturity model aan het beklimmen zijn. Rudie van Dijk, Group Financial Planning & Analysis Director bij TIP Group, Mark Koole, Manager Finance & Control bij Attero, Koen Corstjens, Transformation Lead bij Prorail en Martijn van den Assem (VU) bespraken hun ervaringen met betrekking tot de planning & forecasting projecten. Duidelijke leerpunten waren de behoefte aan digitalisering met, onder andere, het oog op de krappe arbeidsmarkt, innovatie en een sterke focus op de value drivers achter de jaarrekening. Ook werd de menselijke inmenging bij het inzetten van algoritmen en AI in het forecastingproces besproken. Slim? Of moeten we de technologie haar werk laten doen? De conclusie in het panel was dat menselijke inmenging zeker nog nodig was, maar dat technologie het proces absoluut versnelt en nauwkeuriger maakt.

Forecasting gaat over realisme en is voorspelbaar. De mismatch in de nauwkeurigheid van prognoses is dat mensen het willen overnemen van algoritmen om een eenvoudige reden: mensen willen een bepaalde uitkomst! We geloven in de toepassing van AI bij voorspellingen. Slimme tools zijn beschikbaar, maar we moeten ons richten op slimme content en ons gedrag veranderen door cognitieve bias te verminderen en het menselijke denkproces te veranderen.

Technologieën

Tijdens The Future of Forecasting 2023 was er naast luisteren naar inspirerende sprekers ook tijd om verschillende technologieën in actie te zien. Wat deze technologieen verder te bieden hebben? Bekijk het via onderstaande links!

Acterys

Acterys is een Cloud Based planning- en analyseplatform dat kan worden geïntegreerd met verschillende gegevensbronnen en geavanceerde budgetterings-, prognose-, rapportage- en modelleringsfuncties biedt. Het stelt bedrijven in staat planningsprocessen te stroomlijnen, realtime gegevens te analyseren en data driven beslissingen te nemen. Door sterke integratie met Power BI, kun je plannen in een bekende omgeving. Klik hier voor meer info.

CCH Tagetik

Wolters Kluwer CCH Tagetik is een alles-in-één 'finance transformation platform' en is speciaal ontwikkeld om financiële processen goed te onderhouden. Meer over de Planning & Budgeting kant van deze oplossing vind je via deze link.

Jedox

Jedox is een cloud-based EPM oplossing die op een gemakkelijke en snelle manier gekoppeld kan worden aan brondata binnen organisaties. Jedox biedt oplossingen voor financiële processen zoals allocatieprocessen, planningsprocessen en consolidatieprocessen. Wil je meer weten over Jedox? Klik hier voor meer info.

OneStream

OneStream is het intelligente Finance platform dat financiële en operationele processen binnen uw organisatie vereenvoudigt en verenigt. Met verschillende financiële kernfunctionaliteiten en zelfs mogelijke uitbreidingen, kun je OneStream helemaal inrichten naar de benodigdheden van jouw organisatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Klik hier voor meer info.

Pigment

Pigment is een geavanceerde financiële planningtool, ontwikkeld om organisaties te helpen bij het optimaliseren van hun financiële strategieën en besluitvorming. Het biedt krachtige functionaliteit voor budgettering, forecasting en scenarioanalyse. Wil je weten wat alle mogelijkheden van Pigment zijn? Kijk hier het webinar terug.

Vena

Vena Solutions biedt uitgebreide bedrijfsplanning, budgettering en rapportageoplossingen voor financiële en operationele optimalisatie binnen organisaties. Vena biedt een uitgebreide nauwkeurige financiële prognoses en budgettering binnen diverse sectoren. Meer over Planning & Budgeting binnen Vena vind je via deze link.