Inzicht

SAP Profitability & Performance Management (PaPM)

Finext helpt de CFO met het leveren van toolkits om de financiële professionals klaar te stomen met solutions van morgen. Ons Cost and Profitability-team maakt gebruik van SAP Profitability and Performance Management (PaPM) als onderdeel van deze toolkit om bedrijven te helpen klanten, kosten en prestaties te begrijpen. PaPM verwerkt gedistribueerde gegevensbronnen, voert complexe berekeningen uit en reduceert de rekentijden tot slechts enkele seconden – waardoor bedrijven echt, live inzicht krijgen in de winstgevendheid en prestaties. We interviewden Alwin Dooijeweerd, Senior Business Analysist bij Finext om SAP PaPM te bespreken, de rol ervan op financiële afdelingen en hoe het in ons portfolio past.

Wat is SAP PaPM?

Profitability and Performance Analytics speelt een rol bij het uitvoeren van winstgevendheidsberekeningen met grote hoeveelheden data. Voorheen gebruikten bedrijven Excel of een andere eenvoudige tools om deze gegevens te verwerken. Tegenwoordig betekent cloud-tooling dat er veel verschillende gedistribueerde gegevensbronnen zijn met grote hoeveelheden gegevens. PaPM kan die gegevens uit SAP- en niet-SAP-bronnen overnemen, complexe berekeningen met grote hoeveelheid data uitvoeren en gebruikmaken van verschillende rapportage mogelijkheden om antwoord te geven op zelfs de meest complexe vragen over prestaties- en winstgevendheid.

Bovendien is het mogelijk om de PaPM resultaten weer terug te sturen naar de oorspronkelijke bronsystemen of naar een nieuw platform. “PaPM begon eigenlijk als een samenwerking tussen Nexontis (een dochteronderneming van msg) en SAP – een klant van een verzekeringsmaatschappij wilde de winstgevendheid per polis berekenen. Je kunt je voorstellen dat dat, gezien het enorme aantal polissen binnen een verzekeringsmaatschappij, veel data was. Ze ontwikkelden een oplossing in de SAP HANA-omgeving.” Alwin zegt: “Die tool werd vervolgens gebruikt voorprestatie- en winstgevendheidsbeheer als SAP FS-PER en vervolgens omgedoopt tot PaPM.” Tegenwoordig is het een volwassen product met meer dan zes jaarervaring. Het functioneert ook als een op zichzelf staand product of als een add-on op uw bestaande SAP S/4HANA-systeem.

Waarom SAP PAPM?

PaPM is een rekentool waarmee u de winstgevendheid van producten, diensten, klanten en markten kunt analyseren. Het kan bedrijven helpen bij het bepalen van doelstellingen, winstgevendheid analyses en het nemen van zakelijke beslissingen op basis van data. “PaPM maakt geavanceerde berekeningen mogelijk op een niveau dat voorheen niet door SAP werd ondersteund. PaPM verlegt de focus naar data, met behulp van gestandaardiseerde berekeningen – wat zich voor SAP-gebruikers die doorgaans over aanzienlijke hoeveelheden data beschikken, echt onderscheidt van andere alternatieven op de markt. ”SAP PaPM werkt op HANA, zonder eigen dataopslag, dus je haalt de data uit de bronsystemen. Dat vermindert de tijdrovende en foutgevoelige gegevensreplicatie, terwijl gegevens direct uit de bronnen kunnen komen, hetzij via directe SAP-bronsystemen of middels API’s. En omdat je altijd op basis van dezelfde SAP-standaarden rekent, kun je die berekeningen binnen enkele minuten of zelfs seconden uitvoeren. “Als je de kosten of de winstgevendheid wilt beïnvloeden, moet je naar gegevens kijken over meer dan alleen een entiteit of bedrijfseenheid. Het creëren van inzicht in de winstgevendheid per product/artikel/verkoopregio betekent dat we kijken naar gegevenspunten zoals omzet, directe kosten, verkoopkosten, marketingkosten en algemene compensatiekosten over de gehele waardeketen. Als je over de geavanceerde tools beschikt om dit te doen, krijgt je een goed beeld van wat de kosten zouden moeten zijn – zodat je kunt beginnen met het stellen van winstgevendheidsdoelen.” - nodig om voorspellingen en inzichten zo nodig aan te passen.

Een Profitability and Performance oplossing kiezen

SAP PaPM is slechts een van een aantal tools voor winstgevendheids- en prestatiebeheer. De meeste passen het beste bij verschillende soorten organisaties. “Afhankelijk van het bedrijf en hun behoeften gebruiken we andere tools zoals Costperform, Oracle EPCM, enz., naast PaPM. Zelfs als je SAP gebruikt, is PaPM misschien niet de beste keuze. Daarom voeren we altijd een behoefteanalyse uit om er zeker van te zijn dat je een goede match krijgt.” Alwin zegt: “Sommige bedrijven hebben bijvoorbeeld te veel overheadkosten; het toewijzen van die kosten is erg belangrijk, hier past een tool als Costperform wellicht beter bij. Aan de andere kant, als je veel gegevens over meerdere databases hebt, is het aantal ondersteunde producten en het aantal ondersteunde berekeningen belangrijker – en dat is waar PaPM echt opvalt.”

“De meeste SAP-klanten hebben veel gegevens, met ERP-systemen en veel verkoopgegevens. PaPM sluit hier goed bij aan, omdat het hiervoor is ontwikkeld. Het kan echter zijn dat je een andere behoefte hebt, dus we zullen altijd naar deze behoeften kijken voordat we een solution aanbevelen.”

Beginnen met SAP PaPM

Aan de slag gaan met PaPM betekent dat u vanaf dag één de juiste opzet wil hebben. “Als je eenmaal de gewenste formule(s) hebt, kan je deze gebruiken om de resultaten over een langere periode te vergelijken. Maar als je later aanpassingen maakt en/of wijzigingen aanbreng, kan je de nieuwe berekeningen niet met de oude vergelijken. Je wilt dus echt de eerste keer alles zo goed als mogelijk opzetten”. Alwin vult aan: “Dat speelt ook mee dat je eigenlijk niet wilt twijfelen of de berekeningen wel kloppen. Deze uitkomsten gaan naar het C-niveau, naar de raad van bestuur. Ze worden gebruikt om echte zakelijke beslissingen te nemen. Je wilt je afvragen wat de data voor het bedrijf betekenen – niet of de uitkomsten wel of niet kloppen.”

“Bij Finext ondersteunen we om samen de formules op te zetten. Samen met de controller, de strategische consultant en de business consultant. Je moet op de data vertrouwen en daarom wil je niet twijfelen aan de gebruikte rekenregels.”

Als je meer wilt weten over SAP PaPM of welke tool het beste past bij de behoeften op het gebied van kosten- en winstgevendheidsbeheer van je organisatie, helpen wij je graag verder!

Auteur