Inzicht

Real-time inzicht in je Cashflow met SAP Analytics Cloud

Cash is King. In veel artikelen komt de welbekende zin weer vaak naar voren. Door de huidige crisis raken veel bedrijven in de problemen. Veelal doordat er te weinig cash in reserve is. Voor veel bedrijven is het op dit moment nog onduidelijk of ze hun hoofd wel boven water kunnen houden. Het is dan ook niet vreemd dat er veel aandacht is over hoe belangrijk cash is voor een organisatie. Dit was voor mij een trigger om eens te kijken hoe makkelijk het is een cashflowoverzicht te bouwen in SAP Analytics Cloud.

Cashflow: Excel vs. SAP Analytics Cloud

Je kunt een dergelijk cashflowoverzicht natuurlijk ook snel in Excel in elkaar zetten. Maar omdat het gehele bedrijf de cashflow voedt en daarom vaak van veel verschillende mensen afhankelijk is, heb ik de keuze gemaakt om dit geheel te bouwen in SAC. SAP Analytics Cloud biedt de mogelijkheid om verder te kijken dan een eenvoudige lijst met platte cijfers. Het werkt vanuit een door afdelingen onderbouwd plan. De cijfers die gebruikt zijn in het overzicht komen direct uit die planmodellen. Daarmee is het overzicht een stuk dynamischer. Wanneer er een verwachting op afdelingsniveau wordt aangepast, is de impact op de cashflow direct duidelijk.

Scenarioplanning in SAP Analytics Cloud

In SAC is het mogelijk om met verschillende versies te werken. Hierdoor is het gemakkelijk een best case en worstcasescenario naast elkaar te zetten. Ook is het mogelijk om inzichtelijk te maken wat salesprognose en realisatie van elkaar afwijken. Dat maakt de analyse van onderliggende oorzaken eenvoudiger. Zo kan het natuurlijk zijn dat er door problemen bij een toeleverancier moet worden uitgeweken naar duurdere halffabricaten. Die uiteraard direct impact hebben op marges en cash out.

Hieronder laat ik zien hoe je snel een aanpassing doet op inkoop. We gebruiken duurdere materialen dan gebruikelijk. De kosten per fiets zullen dus stijgen. Door middel van de ‘Data Action Trigger’ in SAP Analytics Cloud worden die nieuwe cijfers direct verwerkt in het cashflowmodel. Je bent meteen in staat een analyse te doen op de impact op netto cashflow uit de bedrijfsresultaten.

Een duidelijk overzicht van de cashflow in SAC

In de afbeelding hieronder staan de resultaten weergegeven van de uitgevoerde actie.

Door de verschillende crisismaatregelen van de overheid, passen we het cashflowmodel aan. Zo verwijderen we ook de berekende belastingen uit de cashflow, aangezien de betaling tot een later moment kan worden uitgesteld. Het enige wat ons dan nog te doen staat is de huidige bankrekening stand in te vullen of in te laden vanuit je systeem en vervolgens de bankstanden door te laten rekenen over de komende weken. En dan kunnen we de conclusie trekken dat dit bedrijf er niet heel goed voorstaat qua cash.

Meer informatie over SAP Analytics Cloud of hands-on aan de slag?

Ben jij ook benieuwd naar de mogelijkheden voor een cashflowplanning of business planning in het algemeen in SAP Analytics Cloud? Je kunt je inschrijven voor onze workshops of andere kennisevents over SAC. Bekijk voor de meest actuele planning onze agenda.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.