Inzicht

Is SAP Group Reporting volwassen genoeg nu?

SAP Group Reporting kwam in Mei 2017 uit als de vervanger voor SAP BPC. Hoe staan we er 7 jaar later voor? Robert-Jan Bronsema is de Finext Group Reporting Guru en kan je daar meer over vertellen en ook aangeven welke nieuwe features verschil maken in dagelijks gebruik.

Is SAP Group Reporting nu volwassen genoeg?

SAP's Group Reporting is een belangrijk onderdeel van Finext's SAP Cloud Finance Solution. Het helpt ons klanten de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben voor processen zoals het registreren van data, het creëren van documenten in S/4HANA, het consolideren van documenten voor rapportage en het brengen naar een uniforme standaard voor visualisatie en integratie in de Cloud. Group Reporting is volledig geïntegreerd in SAP S/4HANA, wat betekent dat verbindingen en data-integraties naadloos zijn.

Maar is het volwassen?

"Van tijd tot tijd krijgen we de vraag of SAP Group Reporting volwassen is", zegt Robert-Jan Bronsema, SAP Group Reporting Lead bij Finext. "Over het algemeen is het antwoord ja. Er is echter een voorbehoud. Als je het hebt over SAP Group Reporting in de S/4HANA Public Cloud, dan is het een volmondige ja. SAP Group Reporting in de Public Cloud is al enige tijd een volwassen product. Als je echter de on-premise of private cloud versies gebruikt, die in wezen hetzelfde zijn, wordt het iets ingewikkelder."

"Van tijd tot tijd krijgen we de vraag of SAP Group Reporting volwassen is"

Jaarlijkse updates

De Public cloud van SAP wordt het hele jaar door bijgewerkt, in lijn met het gepubliceerde upgrade- en onderhoudsschema - en dan met name halfjaarlijks met enkele kleine updates tussendoor. Als je S/4HANA private cloud of on-premise gebruikt, krijg je al deze updates in één enkele jaarlijkse release. Dat is belangrijk voor SAP Group Reporting, omdat je Group Reporting-versie gekoppeld is aan het S/4HANA-systeem waarin het geïntegreerd is.  

"Als je S/4HANA 2020 draait en je wilt Group Reporting activeren, dan draai je automatisch Group Reporting versie 2020", zegt Robert-Jan. "Daarom is de relevante vraag voor de meeste organisaties niet 'is Group Reporting volwassen', maar eerder 'vanaf welke versie is Group Reporting een volwassen product, dat in staat is om de financiële consolidatie volledig uit te voeren'."

"Als je S/4HANA 2020 draait en je wilt Group Reporting activeren, dan draai je automatisch Group Reporting versie 2020"

Terugkijkend naar de ontwikkelingen binnen Group Reporting is er de afgelopen jaren veel opgeleverd en verbeterd. Welke van die functionaliteiten vinden wij bij Finext kritisch, of cruciaal voor onze klanten en opdrachtgevers?

Kritische verbeteringen

  • GRDC-integratie met on premise en cloud in 20202
  • De equity-pickup is is geïntroduceerd in versie 2020, maar kan alleen cijfers in groepcurrency lezen vanaf versie 2021 en dit is essentieel om Currency Translation Adjustments op te halen
  • Wijziging van het rapporteringsteken (+/-) in de rapportage is geïntroduceerd in 2021, waardoor andere tekenconventies dan debet/credit mogelijk zijn.
  • Diverse verbeteringen in GRDC-invoerformulieren in versie 2021

"Op basis van deze updates is ons algemene advies aan klanten bij Finext dat Group Reporting vanaf versie 2021 een volwassen product is. Dit betekent dat het alle functionaliteit heeft om je financiële consolidaties uit te voeren. Als je een oudere versie van S/4HANA on-premise of private cloud draait, is dit mogelijk niet het geval."

SAP Group Reporting is nu zeker een volwassen product vanaf versie 2021. Als je de S/4HANA Public Cloud gebruikt, heb je aan Group Reporting nu altijd zeer zeker een volwassen product.

Andere belangrijke verbeteringen

SAP heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan verbeteringen van Group Reporting. Enkele andere belangrijke verbeteringen die niet kritisch zijn, maar toch van grote waarde, zijn onder andere:

  • Substitutie en (invoer)validatie geïntroduceerd in versie 2020. Dit omvat regels die alle gegevens valideren of aanpassen die handmatig worden ingevoerd of in het systeem worden geïmporteerd, direct op het moment van invoer/upload.
  • Consolidatie in meerdere groepsvaluta's vanaf versie 2021
  • Restatement-versies, met de mogelijkheid om add-on versies te gebruiken om bijvoorbeeld restatements of tax adjustments op te slaan op gegevens die al gerapporteerd zijn, werden geïntroduceerd in versie 2022
  • De mogelijkheid om planningsgegevens te integreren van SAP Analytics Cloud naar Group Reporting, waardoor gebruikers gegevens van SAC rechtstreeks naar Group Reporting kunnen pushen zonder S/4HANA tussendoor te gebruiken, werd geïntroduceerd in versie 2022.

SAP Group Reporting is nu zeker een volwassen product vanaf versie 2021. Als je de S/4HANA Public Cloud gebruikt, heb je aan Group Reporting nu altijd zeer zeker een volwassen product.

Als je meer vragen hebt over SAP Group Reporting of een ander financieel SAP S/4HANA product, aarzel dan niet om contact op te nemen met mij. of bezoek ons SAP Close-up evenement op 14 december 2023.

Auteur

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.