Inzicht

Inzicht in klantwinstgevendheid? Eenvoudiger dan je denkt!

Het uitdenken van een goede strategie voor de toekomst van jouw organisatie: een gaaf thema waar je samen het verschil kan maken in jouw bedrijf. Maar ook een thema waar bedrijven met veel klanten en doelgroepen ontzettend veel tijd en energie aan kwijt zijn. In dit blog willen wij je middels termen als klantwinstgevendheid en Cost-to-Serve (C2S) laten zien dat het eenvoudiger kan!

Wat is klantwinstgevendheid en Cost-to-Serve?

Voor het maken van goede strategische beslissingen kun je kijken naar de winstgevendheid van op klantniveau: de klantwinstgevendheid. Een ander belangrijk begrip hierbij is de ‘Cost-to-Serve’. Dit zijn de directe kosten zoals productie en verzending, maar ook indirecte kosten. Hierbij kun je denken aan de kosten voor marketing en activiteiten rondom klantenservice die je per klant maakt. Klantwinstgevendheid en C2S gaan hand in hand bij het creëren van inzicht in jouw organisatie.

Neem bijvoorbeeld een fabriek die gespecialiseerd is in de productie van auto-onderdelen. Sommige klanten kopen grote hoeveelheden van één specifiek onderdeel, terwijl andere een breder scala aan onderdelen aanschaffen, maar in kleinere hoeveelheden. Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat de klanten die grote hoeveelheden kopen het meest winstgevend zijn. Maar als je goed gaat kijken naar de kosten voor klantenservice, verzending, kortom je Cost-to-Serve, kan het beeld van winstgevendheid per klant heel anders uitpakken.

Cost-to-serve en de juiste tools

Om deze verbanden in kaart te brengen kun je gebruik maken van data-analysetools en klantsegmentatiemethoden. Deze tools kunnen bijvoorbeeld patronen in klantgedrag en uitgaven blootleggen. Klantsegmentatie, het onderbrengen van klanten in verschillende groepen, kan helpen om te begrijpen welke klantgroepen het meest winstgevend zijn. Een combinatie van beide kan waardevolle inzichten creëren in je Cost-to-Serve. Deze inzichten helpen om betere beslissingen te nemen en de bedrijfsstrategie te optimaliseren.
Het uitzetten van een goede strategie voor de toekomst kan complex lijken, maar met de juiste methode en bijbehorende tools voor het verkrijgen van inzichten, is het veel eenvoudiger dan het lijkt.

Nieuwsgierig geworden?

In ons webinar “de 7 stappen naar inzicht in klantwinstgevendheid” nemen we je mee in ons stappenplan om inzicht te krijgen in de winstgevendheid van jouw klanten. En bespreken we dé 7 stappen om tot inzichten te komen die jouw organisatie helpen de juiste strategische beslissingen te nemen. Kijk via deze link de webinar direct terug!

Auteur

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.