Inzicht

How to: Scenario Analysis in OneStream implementeren

Op zoek naar een Scenario Analysis 123 oplossing? OneStream heeft onlangs een nieuwe oplossing op de markt gebracht: Scenario Analyse 123. Deze oplossing helpt u bij het maken en beheren van meerdere regels en het uitvoeren van berekeningen in verschillende scenario's. Scenario Analysis 123 bevat ingebouwde rapportagemogelijkheden om resultaten te vergelijken en verschillen tussen scenario's te analyseren. Omdat steeds meer organisaties geïnteresseerd zijn in het toepassen van scenarioanalyses, hebben we dit grondig onderzocht. Hoe implementeer je het en wat zijn de voordelen van Scenario Analysis 123?

Houd er allereerst rekening mee dat de oplossing Scenario Analysis 123 niet bedoeld is voor volledige consolidaties van entiteiten of meerdere hiërarchieën over meerdere perioden of jaren. Daarom is het vooral bedoeld voor power users en toegankelijk via een dashboard in plaats van de gebruikersworkflow.

Wil je weten hoe je Scenario Analyse in OneStream kunt implementeren en gebruiken? We nemen je mee door het proces in 4 stappen:

Stap 1. Configureer Scenario Analysis 123 in OneStream

Net als de meeste andere Market Place-oplossingen, vereist Scenarioanalyse toegang tot Aanvullende tabellen. Als je dit nog niet hebt ingesteld, kun je de stappen volgen die worden beschreven in het document met installatie-instructies.

Heb je al andere oplossingen draaien? Nadat je de oplossing als .zip-bestand hebt gedownload van de Market Place, kun je deze importeren in je applicatie via Application -> Load/Extract. Daarna verschijnt de Scenario Analyse (SAM) onder OnePlace -> Dashboards. Hier kunt u de tabellen maken en vervolgens de oplossing starten:

Vergeet niet om te bepalen wie toegang heeft tot de Scenarioanalyse-oplossing. Je kunt dit doen in de globale opties.

Na het starten van de oplossing bevat de startpagina 3 onderdelen: Setup, Execute en Analyze.

Elk van deze items heeft zijn eigen functie:

  • Setup: Scenariodefinities, regelsets en regels maken en onderhouden.
  • Execute: Uitvoeren en onderhouden van rekentaken.
  • Analyze: Grafiek en draaitabellen om de resultaten te bekijken.

Stap 2. Definities instellen in OneStream Analysis 123

De volgende stap is het instellen van de definities in Analysis 123. U begint met het maken van een nieuwe definitie die bestaat uit een Source en Target Scenario voor een specifieke kubus. U begint met het maken van een nieuwe definitie die bestaat uit een Source en Target Scenario voor een specifieke kubus en u doet dit op de setup pagina.

Je kunt een nieuwe definitie maken via een pop-up met de volgende velden:

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten tijdens deze stap. Allereerst moet u weten dat het selectievakje 'Alle regelsets en regels van bron kopiëren' alleen van toepassing is op scenarioanalyse. Dit selectievakje kopieert bijvoorbeeld geen lidformules of bedrijfsregels. Alleen bestaande Scenario Analysis regelreeksen en regels worden gekopieerd.
Ook moeten het geselecteerde bron- en doelscenario dezelfde instellingen hebben. Het is (nog) niet mogelijk om te kopiëren van een jaarscenario naar een scenario met een vooraf gedefinieerd periodebereik of een scenario dat gebruikmaakt van uitbreidbaarheid als het bronscenario dat niet doet.
Na het maken van de definitie wordt het scenario gemaakt in de metadata:

Als je echter de definitie verwijdert, moet je het scenario handmatig verwijderen uit de dimensies.

Regelsets gebruiken in OneStream Scenario Analysis 123

Een Scenarioanalyse definitie bevat regelsets. Een regelset is een verzameling regels die kunnen worden toegepast op het doelscenario. Je kunt een regelset ordenen met een reeks en deze actief/inactief maken. Met de optie Gegevens samenvouwen worden alle gegevens op het lid Invoer in de dimensie oorsprong gezet. Deze functie is handig als er overschrijvingen via formulieren nodig zijn op het aangemaakte doelscenario.

Het volgende niveau bestaat uit de daadwerkelijke regels die moeten worden uitgevoerd. Regels voor scenarioanalyse zijn een verzameling percentagewaarden die gekoppeld zijn aan een specifieke dimensie en een specifiek tijdbereik. Je kunt ledenfilters toepassen voor elke dimensie, behalve voor Oorsprong.

Bestaande regels kunnen worden gekopieerd als startpunt voor een nieuwe rij, bijvoorbeeld bij een nieuwe rekening. Er is ook een optie om een vast percentage toe te passen voor alle 24 perioden tegelijk. Deze optie kan echter overschreven worden.

Nadat je de regels hebt afgerond, kun je ze toepassen op het nieuwe doelscenario via de knop Toepassen:

Elke keer dat een regel wordt gewijzigd, moet deze opnieuw worden toegepast.

De knop Toepassen maakt een lidformule aan op het nieuwe doelscenario:

Als je geïnteresseerd bent in de toegepaste technieken, zul je teleurgesteld worden: OneStream heeft besloten om alle bedrijfsregels in deze oplossing te versleutelen. De oplossing bevat echter wel een CustomEventHandler die kan worden geladen als een business rule om enkele aanpassingen aan de oplossing mogelijk te maken. Deze is opgenomen in de dashboardbestanden, waar hij kan worden opgeslagen en vervolgens opnieuw kan worden geïmporteerd. Je vindt de benodigde aanpassingen in detail beschreven in het setup-document. Het script bevat al gebeurtenissen waarin je je aangepaste code kunt invoeren.

Stap 3. Definities uitvoeren in OneStream Analysis 123

Na het configureren van de tool en het implementeren van de definities is het tijd om de definities uit te voeren. Er moet een rekentaak worden gemaakt in het scherm Uitvoeren binnen de bestaande definitie om de lidformule uit te voeren.

De documentatie waarschuwt voor de gevolgen voor de prestaties, dus dit is het gedeelte waar u uw consolidatie/berekeningsbereik moet beperken. In mijn geval heb ik een 12-maands force calculate uitgevoerd voor 1 entiteit:

Nadat je de rekentaak hebt opgeslagen, kun je hem starten via de knop Uitvoeren. Na enkele ogenblikken zijn de resultaten klaar om geanalyseerd te worden.

Stap 4. Analyseer resultaten in OneStream Analysis 123

Als de berekening klaar is, kun je de resultaten bekijken in het meegeleverde dashboard. Hier kun je de definitie, entiteit, rekening en periode selecteren om verschillende bron- en doelscenariovisualisaties weer te geven.

Er is ook een optie om verdere analyses uit te voeren met de Pivot optie:

Conclusie

De nieuwe OneStream Scenario Analysis 123 is een geweldige manier om snel verschillende scenario's te maken en te vergelijken met je huidige cijfers. Het stelt een key user in staat om snel verschillende scenario's te genereren en deze met elkaar te vergelijken. Helaas is het in deze eerste release nog niet mogelijk om dynamisch de percentages voor de toekomstige periodes te berekenen vanuit een driver of een berekening. Wanneer dit wordt toegevoegd is dit een must have voor elke planningsoplossing in OneStream.

Voordelen van OneStream Scenario Analysis 123:
+ Eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om berekende variantiescenario's op te stellen
+ Dashboard- en Pivot-functionaliteit inbegrepen
+ Snel definities kopiëren

Nadelen OneStream Scenario Analysis 123:
– Nog niet mogelijk om dynamische stuurprogramma's te gebruiken als invoer voor de percentages

De installatie wordt gedetailleerd beschreven in de documentatie en de configuratie kan snel worden uitgevoerd. Daarom classificeer ik deze oplossing als Admin Configurable. Zie mijn eerdere post 'De OneStream Market Place in het echt' over classificaties.

Auteur
Thema
No items found.
Technologie
Branche
No items found.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.