Inzicht

Finext gaat voor Cloud Finance met SAP S/4HANA Cloud

Finext zet zich altijd al in om financiële professionals te voorzien van de tools die ze nodig hebben om hun werk te optimaliseren. We focussen ons op technologieën waarmee we financiële afdelingen kunnen versterken en bieden onze klanten technologieën, implementatie en doorlopende consultancy en adviezen. We spraken met Benno van Ingen, Lead Consultant voor CFO Technologies bij Finext, over SAP Cloud Finance om onze nieuwe richting te bespreken en de technologie die we gebruiken om daar te komen.

We zijn ons portfolio aan het verbreden, zodat we meer problemen kunnen aanpakken waar het kantoor van de CFO mee te maken heeft,” zegt Benno. “Dus naast planning, budgettering, prognoses en financiële rapportage bieden we binnen ons portfolio ook oplossingen voor de primaire financiële processen en op termijn ook voor risicomanagement, duurzaamheid, belasting en kasbeheer.

Al jouw financiële processen, van transacties tot rapportage en belastingaangiften, moeten worden ondersteund door de juiste technologie voor jouw organisatie. Die technologie moet worden geïmplementeerd door consultants die zowel je business als de technologie begrijpen. Dat is wat Finext doet met SAP Cloud Finance.”

S/4HANA Cloud for Finance by Finext

S/4HANA Cloud Finance omvat SAP S/4HANA Cloud met Group Reporting voor financiële processen en consolidatie, en SAP Analytics Cloud (SAC) voor financiële en zakelijke planning, waarmee een breed scala aan tools en onderwerpen aangepakt kan worden. Met deze toolbox kunnen we technologie inzetten om in een significant aantal financiële behoeften te voorzien.

“SAP Cloud for Finance is uniek, aangezien het een toolbox is en niet een oplossing voor slechts één probleem. Finext richt zich niet specifiek op de verkoop van SAP modules, maar lost problemen op in het kantoor van de CFO. SAP is modulair en wij richten ons op het leveren van een toolbox waarmee klanten een breed scala aan problemen kunnen aanpakken.

Er zijn ook andere voordelen. Zo onderscheidt SAP S/4HANA zich bijvoorbeeld door een geïntegreerde aanpak. Hierdoor krijg je een naadloze integratie binnen EPM, SAC, Group Reporting en de andere BTP-producten. Er is geen financiële silo meer, iedereen werkt samen binnen één platform.”

Een lange voorgeschiedenis met SAP

Finext heeft een lange relatie met SAP, die op een natuurlijke wijze tot stand kwam. Finext was de eerste en grootste OutlookSoft Partner in de Benelux. Toen SAP OutlookSoft en Business Objects aankocht in 2007 was het voor ons een logische keuze om door te gaan met deze implementaties. Toen SAP OutlookSoft opnieuw lanceerde als SAP Business Planning and Consolidation (BPC) waren we ineens een onderdeel van SAP’s portfolio.

“Mijn rol bestond deels uit het opbouwen van een relatie met SAP, zodat we samen konden werken aan de introductie van OutlookSoft binnen de SAP-community. Dat ging ons goed af, omdat we het product zeer goed kenden en het een deel uitmaakte van het Business User Portfolio – wat destijds erg belangrijk was.”

“Mijn rol bestond deels uit het opbouwen van een relatie met SAP, zodat we samen konden werken aan de introductie van OutlookSoft binnen de SAP-community."

Finext werkt al met SAP BPC sinds het voortkwam uit OutlookSoft. We werken ook al met Group Reporting sinds het werd gelanceerd, echter bereikte dit pas onlangs een volwassen status en rondde Finext de eerste implementatie af in 2022. Nu SAP bezig is al zijn producten samen te voegen op één geïntegreerd platform, is deze verschuiving ook een logische stap voor Finext.

“BPC is nog steeds een belangrijk product in SAP’s portfolio. Echter, op de lange termijn richten we ons op HANA SAP BPC, een standalone product, maar de toekomstgerichte strategie is om alles te verplaatsen naar HANA en S/4HANA, aangezien een geïntegreerd platform (en daardoor geïntegreerde data) van grote toegevoegde waarde is.”

Finext’s roadmap en taking cloud finance to the next level

Van oorsprong doet Finext Enterprise Performance Management, gericht op het voorzien in de behoeften van financiële professionals. Dat is ook onze marktpositie; we worden breed herkend als een bedrijf dat financiële professionals helpt. Echter, tot voor kort maakten we slechts het EPM deel van die ambitie waar. Het opnemen van Finance-led SAP S/4HANA Public Cloud in ons portfolio gaat ons daarbij helpen, dus is het een logische vervolgstap.

“Finext’s doel is om financiële professionals te helpen. Dat is wat we doen en het zit ook in onze naam, ‘taking finance to the next level’. We moeten mee-evolueren met de financiële community, en die verandert snel."

"De financiële afdeling is bijvoorbeeld geëvolueerd van het verzorgen van boekhouding naar een rol als partner voor rapportage, compliance en sturing binnen de organisatie.

Financiën en IT raken steeds meer met elkaar verstrengeld. We doen meer op het gebied van analyse, voorspellende prognoses, datavalidatie en beveiliging om processen te vereenvoudigen, wat veel ruimte creëert voor tools, experts en processen rond datakwaliteitsbeheer, betrouwbaarheid van data en data-integratie. Dat zit allemaal in het SAP portfolio, maar menselijke expertise en data experts zijn nog steeds nodig om de resultaten in de juiste banen te leiden.

We streven ernaar om alle veranderingen bij te benen, wat betekent dat we flexibel en doelgericht moeten blijven, waar dat ook toe leidt.”

Betere en real-time financiële inzichten dankzij expertise met tooling

Finext heeft veel ervaring met FP&A en consolidatie. Oorspronkelijk waren die projecten afhankelijk van de partij die de gegevens aanlevert. Tegenwoordig staan deze gegevens opgeslagen in S/4HANA. Wanneer je Group Reporting gebruikt voor financiële consolidatie en externe rapportage, kun je vanuit de geconsolideerde data doorklikken naar de live transacties tot en met de originele documenten waar de cijfers uit voortomen, want alles is geïntegreerd. Dat geldt ook voor SAC voor financiële en zakelijke planning en de meer niche-oplossingen binnen S/4HANA voor winstgevendheid en prestatiemanagement.

“SAP staat bekend als zeer technisch, maar met de nieuwe generatie cloudoplossingen zoals S/4HANA Public Cloud en SAP Cloud Analytics is daar verandering in gekomen."

“SAP staat bekend als zeer technisch, maar met de nieuwe generatie cloudoplossingen zoals S/4HANA Public Cloud en SAP Cloud Analytics is daar verandering in gekomen. Moderne financiële professionals hebben toegang nodig tot flexibele, maar transparante en betrouwbare oplossingen met een minder technische aanpak voor zowel de implementatie als het gebruik. Voor de implementatie is diepgaande kennis nodig over het financiële domein. Hoe financiële processen werken en wat belangrijk is in de processen binnen jouw organisatie. Dit is hard op weg om belangrijker te worden dan detechnische kant, die uiteindelijk steeds meer gestandaardiseerd moet worden uit veiligheids- en efficiëntieoverwegingen."

"Finext levert diepgaande kennis van financiën en zakelijke processen, met de technische expertise om die processen in SAP S/4HANA Cloud finance optimaal vorm te geven. S/4HANA Public Cloud is gedreven door de business, wat ons ruimte geeft om aanzienlijke waarde te bieden. Bij Finext brengen we onze diepgaande kennis van financiën en technologie samen. Zodat we financiële experts kunnen helpen bij het aanpakken en oplossen van problemen en het verminderen van onzekerheid.”

Meer lezen over de mogelijkheden van SAP Cloud Finance? Bekijk hier de pagina of neem hieronder contact op met onze SAP-specialist.

Auteur
Topic
No items found.
Branche
No items found.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.