Inzicht

Efficienter plannen met Predictive Forecasting

Financiële afdelingen besteden vaak dagen, zo niet weken, aan het opstellen van een budget of forecast. Dit proces kan frustrerend zijn, omdat meningen kunnen verschillen en data vaak verouderd zijn tegen de tijd dat het proces is afgerond. Gelukkig kan het sneller, eenvoudiger en nauwkeuriger met Predictive Forecasting van SAP Analytics Cloud (SAC).

Voorspellingskracht van SAP Analytics Cloud (SAC)

SAC maakt gebruik van historische gegevens en genereert zo een nauwkeurige voorspelling, allemaal met slechts een paar drukken op de knop. Wie wil dat nu niet? Mensen zijn vaak sceptisch over het idee dat een planningsoplossing de toekomst kan voorspellen. Kan een systeem echt een betere inschatting maken dan een financial? Wij denken van wel, mits ze met elkaar samenwerken.

Menselijke vooroordelen

Mensen zijn vaak geen goede voorspellers, blijkt uit talloze onderzoeken. Verschillende vooroordelen beïnvloeden onze voorspellingsvaardigheden, denk aan optimisme en een ‘Self-serving bias’. Dit heeft invloed op onze prognoses op de werkvloer. Daarnaast overschatten we vaak onze invloed op bepaalde situaties en onderschatten we externe factoren.

De kracht van data

Predictive forecasting maakt gebruik van de kracht van data. Historische gegevens hebben een sterke verklarende waarde en kunnen daarom gebruikt worden als basis voor prognoses. Als basis, want hier komt de rol van de financial om de hoek kijken. Want hoewel historische data veel informatie bieden, zijn er altijd externe factoren die niet in de data zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan ongeplande stilleggingen van productielijnen, logistieke verstoringen zoals een blokkade in het Suezkanaal, of geopolitieke conflicten die de energiekosten beïnvloeden.

Meer weten? Kom naar de SAP Close-Up

Wil je zien hoe een predictive forecast in de praktijk werkt? Of wil je meer weten over SAP Analytics Cloud of andere SAP-producten? Kom dan naar onze SAP Close-Up op 23 mei, waar we graag verder met je in gesprek gaan. Je kunt je via deze link aanmelden!