Inzicht

Duidelijkheid omtrent de maintenance van SAP BPC

Er is in de afgelopen jaren al veel gezegd en gezwegen over het support op SAP BPC en bij Finext krijgen wij dan ook regelmatig vragen hierover. Aan de ene kant is de support tijdlijn volgens de SAP Product Availability matrix ongewijzigd, maar aan de andere kant staat er in een blog op de website van SAP ook dat het support op BPC verlengd zal worden tot 2040. Hoe zit dit? Vanwege deze verwarrende berichtgeving heeft Finext aan SAP om opheldering gevraagd en de belangrijkste vragen van antwoord voorzien.

Wat is de situatie?

Er is in de afgelopen jaren al veel gezegd en gezwegen over het support op SAP BPC. Hoewel er voor de Microsoft variant tot en met 2024 ondersteuning is, is er voor recentere netweaver varianten tot en met 2027 support. Bij Finext krijgen we vragen over de status rond het support op BPC. Volgens het SAP Product Availability matrix is de support tijdlijn nog steeds ongewijzigd. Op de website van SAP staat echter ook een blog waar staat dat het support op BPC zal worden verlengd tot 2040. Wat is nu het echte verhaal? We hebben contact opgenomen met SAP en zij vertelde ons dat er nog een nieuwe versie geïntroduceerd zal die ondersteuning bied op basis van de SAP BW 2022. In deze versie zal de support op deze nieuwe BPC versie gelijk lopen met de support van de onderliggende BW versie en dus tot en met 2040.

Wat betekent dit voor bestaande BPC klanten?

Voor klanten die de Microsoft variant van BPC gebruiken verandert er niets. Deze organisaties zouden inmiddels een beeld moeten hebben hoe ze BPC gaan vervangen. Overigens is onze ervaring dat dit best een uitdaging kan zijn omdat BPC Microsoft verregaande mogelijkheden biedt om klant specifieke functionaliteit te ontwikkelen. Iets wat in de meeste andere tools maar beperkter mogelijk is. We denken hierin natuurlijk graag met u mee.

Voor Netweaver klanten zal dit betekenen dat je het nieuws in de gaten zult moeten blijven houden. Als de betreffende versie van BPC wordt geïntroduceerd kun je een upgrade doorvoeren voor zowel SAP BW als SAP BPC. Onze verwachting is dat deze migratie niet heel complex zal zijn, maar zolang deze versie nog niet geïntroduceerd is kunnen we daar niets definitiefs over zeggen.

Kan ik dan tot 2040 SAP BPC gebruiken?

In principe lijkt dit dan een mogelijkheid. Overigens is het wel zo dat SAP BPC niet echt meer in de core-strategy van SAP zit. Echt nieuwe ontwikkelingen voor SAP BPC zijn daarom niet meer te verwachten. SAP focust zich namelijk vooral op en rond S/4HANA. Voor Enterprise Performance Management betekent dit vooral ontsluiting middels Group Reporting en SAC voor respectievelijk consolidatie en planning. Als je als organisatie de overstap wil maken naar S/4HANA, dan is het daarom handig om over te schakelen naar SAP Analytics Cloud en Group Reporting. Voor SAP BPC geldt dat de integratie met SAP BW veel beter is. Daarom is het voor klanten die nu al gebruik maken van BPC Netweaver en die een relevante BW strategie hebben wel een interessante optie om BPC te blijven voor planning en consolidatie.

Heb je nog steeds vragen over SAP BPC?

Als bovenstaande nog niet genoeg antwoord is in de specifieke situatie van jouw organisatie, dan kun je natuurlijk contact opnemen met Finext via je bekende consultant of met Robert-Jan Bronsema.