Inzicht

De voordelen en mogelijkheden van SAP BPC 11.1

Ook BPC MS heeft niet het eeuwige leven en zal dus vroeg of laat moeten worden vervangen. Daarom kan het nooit kwaad om eens vooruit te kijken. Wat zijn de opties in de markt om deze tool te vervangen? Hoe die short-list er ook uitziet, één ding is zeker, op die lijst mag SAP BPC 11.1 zeker niet ontbreken!

Natuurlijk biedt SAP veel opties aan voor het consolidatie- & planningsvraagstuk. Met keuze tussen BPC 10.1 Netweaver, Embedded en BPC Optimized zijn er genoeg smaken. Daarnaast heeft inmiddels ook Group Reporting het speelveld betreden wat dus nog meer keuzes biedt. Met al die verschillende opties dreigt BPC 11 een wat ondergeschoven kindje te worden, iets wat naar onze mening niet terecht zou zijn. Daarom de hoogste tijd om SAP BPC 11.1 nog eens te belichten. Wat is de huidige status? Waarom is het zo’n logische opvolger voor BPC Microsoft. We vertellen het je graag.

SAP BPC 11, hoe zat het ook al weer?

Allereerst even opfrissen. BPC 11 is de opvolger van BPC 10.1. Althans, dat is het vanuit SAP gezien want technisch gezien is het een compleet nieuwe versie. SAP BPC 11.1 draait namelijk uitsluitend op BW/4HANA. Dit nieuwe HANA-platform brengt natuurlijk wat voordelen met zich mee. Veruit het grootste voordeel is de winst in performance. Deze wordt gewonnen doordat calculaties verplaatst zijn naar de HANA database. Daarnaast is de HANA database uitermate geschikt voor het verwerken van grote data hoeveelheden en is de integratie met SAP Analytics Cloud (SAC) verbeterd.

Een ‘Fiori-look’

Functioneel gezien lijkt BPC 11 betrekkelijk veel op zijn voorganger, BPC 10.1. Wat opvalt is de nieuwe ‘Fiori-look’ van web-interface waardoor knoppen net op een andere plek zitten. Natuurlijk zijn er naast meer performance en de optische wijzigingen ook verbeteringen doorgevoerd maar verder blijft er functioneel een hoop bij hetzelfde. Iets dat voor BPC MS gebruikers wel eens als een grote pré zou kunnen worden beschouwd. De processen kunnen identiek blijven en gebruikers zijn snel weer vertrouwd met het systeem. In vergelijking met BPC MS is deze versie ook meer ‘Dummy proof’ waardoor nieuwe gebruikers er gemakkelijker mee uit de voeten kunnen.

SAP BPC 11.1

SAP BPC 11.1

Inmiddels is ook sub-versie BPC 11.1 al even gereleased. De wijzigingen ten opzichte van de voorganger zitten hem met name in het technische gedeelte. Hierdoor kunnen gebruikers direct weer aan de slag als vanouds. Aan de achterkant draait BPC 11.1 op BW/4HANA 2.0. Deze verbeterde database presteert nog beter dan zijn voorganger. Nog meer performance winst dus!

Hosting

Er zijn tal organisaties die helemaal niet beschikken over een BW/4 HANA database. Dit zal ook voor een hoop BPC Microsoft organisaties vaak het geval zijn. Gelukkig hoeft dat helemaal geen roet in het eten te gooien. Middels hosting is er namelijk een mogelijkheid om over de vereiste database te kunnen beschikken. De database wordt dan door een andere partij aan je organisatie beschikbaar gesteld. Finext werkt binnen haar netwerk samen met SWAP Support. Zij bieden naast support ook dergelijke hosting mogelijkheden aan waardoor organisaties zonder SAP-landschap BPC 11.1 als standalone tool kunnen draaien. Dit maakt BPC 11.1 zeker een optie om te overwegen!

Migratie

Voor de overstap van een BPC Microsoft versie naar BPC 11.1 is een re-build van de bestaande applicatie in BPC 11.1 vereist. De modellen en veel van de functionaliteiten tussen beide BPC versies verschillen niet heel erg. Hierdoor is het overzetten van historische data vaak minder complex. Ook kunnen er flink wat functionaliteiten eenvoudig herbouwd worden waardoor je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Dit zou bij een re-build de kosten wel eens flink kunnen drukken ten opzichte van andere tools waar de functionaliteiten wel verschillen. Natuurlijk ligt dit voor iedere organisatie anders, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Conclusie

BPC 11.1 is dus een prima oplossing voor het planning en consolidatie vraagstuk binnen je organisatie. Met name voor bestaande BPC Microsoft klanten is het zeker een optie om te overwegen. Het biedt een snelle performance en brengt alle functionaliteiten uit de voorlopers met zich mee waardoor gebruikers snel hun werkzaamheden kunnen voorzetten als vanouds. Omdat deze versie van BPC wat meer is dicht getimmerd kunnen gebruikers minder fouten maken en kunnen nieuwe gebruikers er sneller veilig mee uit de voeten. Ook is het voor organisaties zonder BW/4HANA 2.0 database mogelijk om gebruik te maken van BPC 11.1 middels hosting.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.