Inzicht

De kracht van de Fit-to-Standard aanpak van SAP

Het kost vaak veel tijd om SAP-systemen te implementeren omdat teams de huidige processen moeten doorgronden en ze vervolgens moeten aanpassen aan een nieuw systeem. Om dit sneller en effectiever te laten verlopen, en om optimaal gebruik te maken van de voordelen van SAP S/4HANA Cloud, is het Fit-to-Standard idee geïntroduceerd als onderdeel van de SAP Activate aanpak.

De kracht van de Fit-to-Standard aanpak van SAP

Deze aanpak biedt standaard best practices waardoor bedrijven sneller, makkelijker en met minder risico's naar SAP kunnen overstappen. Tijdens de Fit-to-Standard workshops identificeren bedrijven hoe ze deze best practices kunnen integreren, wat aanzienlijke voordelen oplevert.

Wat en waarom?

Het doel van de Fit-to-Standard aanpak is om industrie best practices in bedrijfsprocessen aan SAP-klanten aan te bieden. Door gebruik te maken van een vooraf geconfigureerd systeem en industrie best practices, kunnen bedrijven hun migratie naar SAP versnellen terwijl ze de complexiteit en het risico minimaliseren.

Deze “top-down” aanpak houdt in dat, in plaats van "het wiel opnieuw uit te vinden", tijdens de Fit-to-Standard workshops het bedrijf de gebieden identificeert waar en hoe ze moeten afstemmen op de beste praktijken van SAP. Dit zorgt ervoor dat SAP-klanten alle voordelen krijgen die een SAP-systeem kan bieden.

Voordelen

Door de best practices van SAP te gebruiken kan een bedrijf:

  • De implementatie versnellen en alle voordelen van de SAP S/4HANA Cloud-oplossing benutten.
  • Operationele risico's minimaliseren en de beveiliging verbeteren als onderdeel van Enterprise Risk Management.
  • Een sterke basis leggen voor verdere uitbreiding en procesautomatisering via Robotic Process Automation (RPA).
  • De bedrijfskosten laag houden omdat er weinig tot geen onderhoud aan het systeem nodig is.
  • Transparantie verhogen en de integratie van andere activiteiten in de waardeketen vergemakkelijken, bijvoorbeeld Environmental, Social, and Governance (ESG)criteria.
  • Hogere synergievoordelen realiseren en de integratie na overnames versnellen.

Overnemen of aanpassen?

Hoewel bedrijfsprocessen vaak complex zijn vanwege hun innovatieve aard, is het de vraag of alle processen uniek zijn. Een nuttige manier om dit te beoordelen is via de Process & Strategy matrix van Paul Harmon, die processen beoordeelt op strategisch belang en complexiteit.

Discussies over de best practices van SAP zijn wat ons betreft vooral relevant in het kwadrant rechtsboven. Steve Jobs zei ooit: “Begin met de klantervaringen werk je terug naar de technologie”. Dit principe geldt ook voor bedrijfsprocessen die de klantervaring beïnvloeden; die verdienen speciale aandacht.


Als blijkt dat de standaardprocessen van SAP niet passen bij het bedrijf, kunnen deze o.a. met low-code/no-code mogelijkheden worden toegevoegd. Aanpassingen aan het systeem moeten echter alleen gemaakt worden als ze strikt noodzakelijk zijn. Elke wijziging voegt namelijk technical debt toe en vraagt om regelmatig onderhoud.

Vervolg

De transitie naar gestandaardiseerde processen van SAP verloopt naadloos en efficiënt. In het traditionele ERP-landschap waren bedrijven afhankelijk van gespecialiseerde ERP-experts voor systeemonderhoud, wat vaak leidde tot aanzienlijke kosten. Met SAP S/4HANA Cloud worden systeemonderhoud en updates regelmatig en automatisch uitgevoerd door SAP, wat de impact op bestaande bedrijfsprocessen verkleint.

En de reis naar digitale transformatie gaat verder. Terwijl organisaties overstappen naar de S/4HANA Cloud-omgeving, is de volgende stap het verkennen van mogelijkheden met RPA om nog meer efficiëntie te bereiken.

Meer weten over Fit-to-Standard en SAP?

Registreer je voor de SAP Close-up op 23 mei 2024 voor de laatste informatie over SAP Cloud Finance en een interactieve sessie met de experts van Finext, SAP en onze partners. Ga voor meer informatie en inschrijven naar deze pagina.

Auteur
Topic
No items found.
Branche
No items found.