Inzicht

Persbericht: Arlanxeo stroomlijnt consolidatie met SAP BPC

Arlanxeo, wereldwijd marktleider op het gebied van synthetische elastomeren, heeft het consolidatieproces sterk vereenvoudigd met SAP BPC Optimized for S/4HANA. Daarnaast profiteert het bedrijf van een realtime inzicht in de financiële cijfers. SAP-partners Finext en Plainwater begeleidden de implementatie.

De kernactiviteit van ARLANXEO is de ontwikkeling, productie en marketing van synthetische hoogwaardige elastomeren voor gebruik in de automobiel- en bandenindustrie, de bouwsector en de olie- en gasindustrie. Het bedrijf ontstond in 2016 als joint venture tussen Saudi Aramco en chemieconcern Lanxess. Eind 2018 nam Saudi Aramco alle aandelen over en werd het 100 procent eigenaar van Arlanxeo.
Die ontwikkeling bracht grote gevolgen met zich mee voor het IT-landschap. Arlanxeo maakte namelijk tot die tijd gebruik van de systemen van Lanxess. Een volledige ‘rip and replace’ van de aanwezige infrastructuur was dus noodzakelijk.

Kans

Arlanxeo zag deze situatie als een kans om de IT-omgeving vanaf de grond af aan te moderniseren, volledig naar eigen behoeften en inzichten. Als basis koos het bedrijf voor een on-premisevariant van SAP S/4HANA, gehost in de SAP HANA Enterprise Cloud (HEC). Dit moderne ERP-platform fungeert als katalysator voor alle relevante bedrijfsprocessen. Het vormde bovendien een ideale basis voor de versnelling van het consolidatieproces. Onlangs rondde het hiervoor de implementatie af van SAP BPC. Met de nieuwe oplossingen omarmt Arlanxeo ook de standaardprocessen die hierbij horen, en neemt het afscheid van het oude, historisch gegroeide landschap met veel maatwerkoplossingen.

Sneller en eenvoudiger

Na een vlot implementatieproces profiteert Arlanxeo van een sterk vereenvoudigde BPC-omgeving. Ook de toegenomen snelheid van het proces is een belangrijk voordeel. “Op dit moment hebben we 8 dagen nodig voor de closing van onze verschillende juridische entiteiten. Ons moederbedrijf eist een geconsolideerde rapportage op de zesde werkdag. Dankzij SAP BPC hebben we een perfect startpunt om hieraan in de toekomst te voldoen. Bovendien hebben we door de geïntegreerde, vereenvoudigde omgeving drie profit and loss(P&L)-statements kunnen terugbrengen naar een enkele P&L-rapportage”, vertelt Manfred Wicker, head of finance and controlling platforms bij Arlanxeo.

“Door gebruik te maken van de nieuwste HANA-technologie konden we de berekening zo veel mogelijk virtualiseren. Dit heeft een positief effect op de totale procestijd en vermindert dataduplicatie”, voegt Bastiaan Sanders, Senior SAP BI Consultant van Plainwater daaraan toe.

“Door gebruik te maken van de nieuwste HANA-technologie konden we de berekening zo veel mogelijk virtualiseren."

Realtime inzicht

Performance en eenvoud zijn niet de enige voordelen van de vernieuwde IT-omgeving. Door de hechte integratie van de speciale SAP BPC-versie met S/4HANA profiteert Arlanxeo van een ‘single source of truth’. “Wijzigingen en businesstransacties in S/4HANA zijn direct beschikbaar in BPC. Het vrijwel realtime aanleveren van posten aan het nieuwe consolidatieplatform maakt ons veel wendbaarder en verbetert de kwaliteit van onze beslissingen”, legt Wicker uit.

Hechte samenwerking

Voor de implementatie leunde Arlanxeo op de kennis en ervaring van Finext en Plainwater. Dankzij de hechte samenwerking en een agile/scrum-aanpak stond de nieuwe omgeving binnen enkele maanden op poten. “Doordat we een geheel nieuwe IT-omgeving konden opbouwen, was agile/scrum een logische keuze. Je kunt dan de impact van nieuwe processen en veranderingen snel beoordelen met elkaar”, zegt Sanders. “Met een watervalmethode waren dergelijke grote veranderingen niet mogelijk geweest, of hadden deze op zijn minst langer geduurd.”

Arlanxeo heeft daarnaast een hechte samenwerking met SAP. Wicker: “We sparren rechtstreeks met het S/4HANA-ontwikkelteam van SAP. Op die manier profiteren we van hun kennis en ervaring, en kunnen we zo snel mogelijk gebruikmaken van nieuwe of zelfs geplande functionaliteiten. Bovendien kunnen we hen hinten op mogelijke toekomstige verbeteringen in de software en bugs aandragen.”

“We sparren rechtstreeks met het S/4HANA-ontwikkelteam van SAP. Op die manier profiteren we van hun kennis en ervaring."

Toekomstplannen

Medio 2020 is de uitrol van de S/4HANA afgerond en beschikt Arlanxeo over een volledig geïntegreerd IT-landschap. Het bedrijf zal zich vervolgens richten op gebruiksvriendelijkheid en verdere procesverbeteringen door meer Fiori Apps te implementeren en gebruik te maken van RPA (Robotic Process Automation). “Met onze nieuwe IT-infrastructuur zijn we voorbereid op de toekomst. Bovendien kunnen we dankzij de opgedane ervaring Saudi Aramco straks helpen wanneer zij met S/4HANA aan de slag gaan”, besluit Wicker.