Merle Raven
Verhalen van Finexters
Merle
Raven
Waarom Merle zo enthousiast is over het Finext Traineeship.

We zijn bekend dankzij onze vakmensen, de Finexters. De een net een maand aan de slag en de ander al jaren werkervaring, maar allemaal consultant en allemaal continu bezig met het ontwikkelen van hun eigen, en van elkaars vakmanschap. Maar wie zijn deze ‘Finexters’ en wat doen zij nou precies als consultant? Dat kunnen zij natuurlijk het beste zelf vertellen. We vragen Merle Raven, junior consultant, over haar ervaringen binnen het Finext Traineeship.

Merle houdt zich bezig met het implementeren van planning software, in haar geval Oracle. “Nu focus ik me vooral op de financiële planning en budgettering, maar dat kan nog veel breder worden. Collega’s houden zich bijvoorbeeld ook bezig met cost management of tax reporting.”

Verschillende soorten bedrijven zien

De keuze voor een traineeship bij een consultancy bedrijf was al snel gemaakt, zo vertelt Merle: “Ik wilde graag bij een consultancy bedrijf aan de slag, omdat ik dan verschillende bedrijven zie: groot en klein, nationaal en internationaal, hiërarchisch of juist niet. Op deze manier kan ik erachter komen welk type bedrijf goed bij mij past.”

Op dit moment doet Merle een project bij een bekende multinational. “Daar krijg ik te maken met verschillende lagen en verschillende functieprofielen die allemaal belang hebben bij dit project. Dat is weer heel anders dan bij mijn vorige project, waar ik vooral te maken had met één afdeling.”

Kern rol is heel divers

Gevraagd naar de kern van haar rol moet Merle lachen: “Mijn werk is zo divers. De projecten doen we van A tot Z – van het ophalen van requirements en het bouwen van een model tot aan trainingen geven aan de eindgebruiker. Op één dag ben ik met veel verschillende dingen bezig.”

Het hoogtepunt van de dag? “Als ik een uitdagende taak zelfstandig weet uit te voeren. Bijvoorbeeld als ik zelf in de tool iets ontwikkel in het planningsmodel, of de verantwoordelijkheid neem in communicatie met de klant. Daar ben ik dan wel trots op.”

Natuurlijk zijn er ook minder interessante activiteiten, net als in iedere andere rol. “Het minder technische deel vind ik niet zo leuk, zoals duidelijk documenteren van de requirements. Toch moet dat ook gedaan worden. Gelukkig is dat maar een klein deel van mijn rol, het merendeel van de tijd ben ik lekker in de tool bezig.”

"Bij Finext zit ik nooit alleen bij een klant, maar altijd als team op een project."

Als team optrekken

Merle heeft tijdens de keuze voor een traineeship ook bij andere bedrijven gekeken. Een belangrijke reden om voor Finext te kiezen is dat je als team optrekt. Merle: “Bij sommige vergelijkbare bedrijven werd benadrukt dat je ook alleen op een project bij een opdrachtgever terecht kan komen. Dat sprak mij minder aan. Bij Finext zit ik nooit alleen bij een klant, maar altijd als team.”

Ook als ze niet bij de klant is, ervaart Merle dat teamgevoel. “Met het projectteam hebben we een vaste dag dat we allemaal op het Finext-kantoor zijn. En met het hele Oracle-team hebben we één keer per maand een persoonlijke innovatie-dag. Ook buiten werktijd doen we leuke dingen. Volgende week hebben we bijvoorbeeld een afterwork-borrel in Rotterdam.”

Ook als junior al impact

Een andere belangrijke overweging om voor Finext te kiezen is de grote vrijheid en de bijpassende verantwoordelijkheid. “Hier heb ik de vrijheid om allerlei dingen op te pakken, en daarmee hand in hand ook veel verantwoordelijkheid. Daardoor kun je zelfs als junior al snel impact maken. Bij veel andere bedrijven krijg je die ruimte pas als je medior of senior bent. Daardoor is de leercurve hier heel stijl – niet alleen op inhoud, maar ook in je persoonlijke ontwikkeling.”

Merle vindt dan ook dat haar verwachtingen goed zijn uitgekomen: “Het is een goede combinatie van snel leren en me op mijn gemak voelen.”

Die vrijheid moet je overigens wel zelf oppakken. “Spreek uit waar je energie van krijgt, en wat je minder leuk vindt,” adviseert Merle. “Anderen kunnen dit niet van buitenaf aan je zien. Als je je uitspreekt, is er bij Finext alle ruimte om je op dat vlak te ontwikkelen en bij te dragen.”

"Het is een goede combinatie van snel leren en me op mijn gemak voelen."

Groepsgevoel én eigen ontwikkeling

Ook over de opzet van het Traineeship is Merle enthousiast. “Aan de ene kant begin je samen met een groep trainees die allemaal in hetzelfde schuitje zit. Dat voelt al snel als een vriendengroep, wat heel fijn is. Die groep is trouwens heel internationaal. Door al die nationaliteiten bij elkaar leren we ook veel van elkaar, omdat iedereen anders in elkaar steekt.”

“Aan de andere kant ben je bezig met je eigen ontwikkeling. Dat gaat hier heel snel: als junior krijg je meteen al zoveel taken, en dan ook nog taken die interessant zijn. Je hoeft niet alle ‘rot’-klusjes te doen, maar werkt gewoon echt mee.”

Perfecte overstap van studie naar eerste baan

Merle kan het Traineeship bij Finext dan ook absoluut aanraden: “Voor mij is het Traineeship de perfecte overstap van studie naar eerste baan.”

Ook interessant

Meer verhalen

Sander Rutten
Waarom Sander nooit een doorsnee dag heeft.
Themes
Technologies
Branches
Ivaylo Gerasimov
Waarom Ivaylo elke dag weer wordt uitgedaagd.
Themes
Technologies
Branches
Job Hakkert
Waarom Job altijd vol energie zit.
Themes
Technologies
Branches