Boris Pejcic
Verhalen van Finexters
Boris
Pejcic
Waarom Boris elke dag stappen zet.

We zijn bekend dankzij onze vakmensen, de Finexters. De een net een maand aan de slag en de ander al jaren werkervaring, maar allemaal consultant en allemaal continu bezig met het ontwikkelen van hun eigen, en van elkaars vakmanschap. Maar wie zijn deze ‘Finexters’ en wat doen zij nou precies als consultant? Dat kunnen zij natuurlijk het beste zelf vertellen. We vragen Boris Pejcic, junior consultant, naar zijn ervaringen.

Boris implementeert OneStream bij de klanten van Finext. “Dat zijn vaak grote, beursgenoteerde multinationals, met interessante vraagstukken,” vertelt Boris. Hij richt zich daarbij op business planning, zowel financiële planning als operationele planning.

Dynamisch en interessant

Zo’n project begint met het uitvragen van de requirements. Boris: “Hoe zit het proces van de klant in elkaar, en welke doelen hebben ze met de implementatie? Daarna gaan we op zoek naar de beste oplossing. Wat ik interessant vind, is dat elke klant weer zijn eigen problemen heeft, en die dan proberen op te lossen. Door het project heen houden we meerdere sessies met de klant om te kijken of we op het goede pad zitten.”

Dit is precies waarom Boris graag als consultant aan de gang wilde: “Ik vind het leuk om verschillende bedrijven en omgevingen te zien. Het is heel dynamisch en ik kan meerdere bedrijven tegelijk helpen.”

Met verschillende tools kennismaken

Finext implementeert alle belangrijke Performance Managementsoftware, waardoor je als starter met verschillende tools kennis kunt maken. Veel startende consultants vinden dat fijn, omdat je zo kunt uitvinden welke software je het best ligt – elke tool heeft tenslotte zo zijn eigen kenmerken. Boris: “Er wordt eerst duidelijk uitgelegd hoe technisch elke tool is. Sommige tools zijn namelijk heel technisch, anderen juist weer veel minder. Iedereen heeft daarin zijn eigen smaak. Ik vind het prettig dat ik zelf een voorkeur kon uitspreken voor een tool.”

Al snel merkt Boris dat hij een duidelijke voorkeur voor het OneStream platform heeft. “Nadat ik verschillende tools had gezien, sprak OneStream mij het meest aan. Dat is vrij technisch, wat mij goed ligt.”

“Eigenlijk heb ik altijd wel een geslaagde dag: ik ben leergierig en kom elke dag een stap verder.”

Elk dag een stap verder komen

Het blijkt een goede keuze. “Eigenlijk heb ik altijd wel een geslaagde dag: ik ben leergierig en kom elke dag een stap verder.”

Het hoogtepunt van zijn dag? “Samen aan iets tofs in OneStream bouwen waar we trots op mogen zijn. Bijvoorbeeld als we een probleem van een klant oplossen, zoals een complexe integratie tussen twee systemen. Soms ben ik de hele dag bezig om de oplossing uit te vogelen. Als het dan lukt, is dat geweldig.”

Daarbij heeft Boris geleerd dat het handig is om het grotere beeld voor ogen te houden. “Soms hebben we de neiging om tunnelvisie te hebben, maar als je het grotere beeld ziet, dan zie je waar de oplossing zit.”

Het beste idee telt – ook van een junior

Niet alleen de keuze voor OneStream bevalt goed, Boris is ook enthousiast over zijn keuze voor Finext. “Ik leer heel veel in korte tijd – meer dan bij een traditioneel bedrijf. Finext is een platte organisatie waar je veel vrijheid krijgt. Senioren en junioren zien elkaar hier namelijk echt als collega’s, en niet als een manager met een aantal junioren zoals in een traditioneel bedrijf.

Dat levert veel op, vindt Boris. “We zijn allemaal gewoon mensen hier, waardoor we een rustig gesprek kunnen hebben. Iedereen voegt iets toe, niemand is uitgesloten. Daardoor voel je je comfortabeler: als ik een idee heb, kan ik het ook zeggen. Vervolgens gaan we daar samen over sparren en als mijn idee beter is, dan gaan we dat doen.”

Veel samen optrekken – op werk en daarbuiten

Ook het plezier dat Boris heeft met andere Finexters vindt hij belangrijk: “We doen heel veel activiteiten als team en als bedrijf, dat is heel leuk. We zijn bijvoorbeeld naar Berlijn geweest als workation. Uit zo’n weekend met elkaar weg ontstaan de mooiste herinneringen.”

Naast zijn eigen team en de andere Finexters op kantoor heeft Boris nog steeds veel contact met de andere trainees, ook nu ze het Traineeship voltooid hebben. “We hebben nog steeds onze eigen groepchat en gaan zelfs binnenkort als hele traineegroep op vakantie.”

“We hebben nog steeds onze eigen groepchat en gaan zelfs binnenkort als hele traineegroep op vakantie.”

Je kunt meer dan je denkt

Gevraag naar advies voor andere junior consultants is Boris stellig: “Geloof in jezelf. Soms denk je misschien dat je iets nog niet kunt, maar je komt er vaak toch wel uit. Als je iets lastig vindt, pak het dan voorzichtig en stap voor stap aan. Je kunt meer dan je denkt, bijvoorbeeld dat ene probleem in OneStream toch zelf oplossen.”

Ook interessant

Meer verhalen

Boris Pejcic
Waarom Boris elke dag stappen zet.
Themes
Technologies
Branches
Daphne van der Vorm
Waarom Daphne elke dag vooruitgang wil boeken.
Themes
Technologies
Branches
Maaike Brouwer
Waarom Maaike al meer dan 10 jaar bij Finext werkt.
Themes
Technologies
Branches