Inzicht

Voordelen van Plannen in de Cloud

In de moderne bedrijfsomgeving is het essentieel om op een efficiënte en foutloze manier een budget/forecast te maken. De overgang van traditionele spreadsheets zoals Excel naar cloud-based planningssoftware biedt tal van voordelen, zoals Oracle Planning, Budgetting Cloud [PBC] of NetSuite Planning and Budgetting [NSPB]. Hieronder bespreken we enkele belangrijke voordelen van plannen in de cloud.

1. Samenwerken zonder gedoe over werkversies

Eén van de grootste voordelen van PBC/NSPB is de mogelijkheid om met meerdere collega’s tegelijk te werken. In plaats van verschillende versies van een Excel-bestand heen en weer te sturen. Hierdoor kunnen teamleden in real-time samenwerken aan dezelfde plan. Dit voorkomt verwarring over welke versie de meest actuele is en bevordert, onder meer, de efficiënte.

2. Een bron van waarheid voor budget en forecast

PBC/NSPB fungeert als een enkele bron van waarheid voor plannen en budgetteren. Dit betekent dat alle teamleden toegang hebben tot dezelfde, up-to-date data. Bijvoorbeeld historische data of geplande data uit een ander model (HR, CAPEX, OPEX, etc.) Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat beslissingen worden genomen op basis van de meest nauwkeurige en recente gegevens.

3. Robuust en minder foutgevoelig

Hoewel Excel een krachtig hulpmiddel is, is het ook gevoelig voor menselijke fouten zoals verkeerde formules en data-invoerfouten. PBC/NSPB biedt ingebouwde controles en validaties die de kans op fouten aanzienlijk verminderen. Dit maakt ze robuuster en betrouwbaarder dan traditionele spreadsheets.

4. Audit records

Een ander belangrijk voordeel is de mogelijkheid om audit records bij te houden. PBC/NSPB registreert automatisch wie welke wijzigingen heeft aangebracht en wanneer. Dit maakt het eenvoudig om wijzigingen te traceren en zorgt voor transparantie en verantwoordelijkheid binnen het team.

5. Geïntegreerde rapporten

PBC/NSPB biedt geïntegreerde rapportagemogelijkheden, waardoor gebruikers gemakkelijk uitgebreide en op maat gemaakte rapporten kunnen genereren. Deze rapporten kunnen helpen bij het analyseren van prestaties, het identificeren van trends en het maken van weloverwogen beslissingen. Daarnaast is er een standaard integratie beschikbaar met Excel inde vorm van een add-in (Smart View). Hierdoor is de overgang voor de eindgebruiker minimaal Daarnaast biedt Smart View de mogelijkheid om de data vanuit verschillende perspectieven te benaderen.

6. Makkelijk aan te sluiten met Oracle Fusion/NetSuite (ERP) voor data import

Een van de grootste voordelen van PBC/NSPB is de eenvoudige integratie met Oracle ERP: Fusion/NetSuite. Dit maakt het mogelijk om data rechtstreeks te importeren, wat tijd bespaart en de kans op fouten vermindert die ontstaan door handmatige invoer.

7. Eenvoudig om op te schalen

PBC/NSPB zijn zeer schaalbaar en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de groeiende behoeften van een bedrijf. Of het nu gaat om het toevoegen van meer gebruikers of het vergroten van de opslagcapaciteit.

8. Meer rekenkracht

Een ander belangrijk voordeel van PBC/NSPB is de grotere rekenkracht. Deze systemen kunnen complexe berekeningen en simulaties sneller en efficiënter uitvoeren dan Excel. Dit is vooral nuttig wanneer er aanpassingen moeten worden doorgevoerd die de totale planning beïnvloeden.

Conclusie

De overstap naar PBC/NSPB biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele spreadsheets zoals Excel. Door de mogelijkheid om in real-time samen te werken, een enkele bron van waarheid te creëren, fouten te verminderen, audit records bij te houden, geïntegreerde rapporten te genereren, eenvoudig op te schalen, en te profiteren van grotere rekenkracht, kunnen bedrijven hun planningsprocessen aanzienlijk verbeteren. Bovendien maakt de integratie met systemen zoals Fusion/NetSuite het proces nog efficiënter en minder foutgevoelig. Al met al zorgt plannen in de PBC/NSPB voor een meer gestroomlijnde, nauwkeurige en betrouwbare manier van werken.