Inzicht

Vergelijking Oracle Hyperion Financial Management (HFM) en Oracle Financial Consolidation and Close (FCC)

Ben jij een finance professional of administrator die geïnteresseerd is in Oracle Hyperion Financial Management (HFM) of Oracle Financial Consolidation and Close (FCC)? Met onze jarenlange ervaring bij vele klanten willen we een actuele vergelijking maken tussen de twee oplossingen en laten zien waarom FCC een waardige opvolger is van HFM.

FCC en HFM zijn beiden uitstekend en betrouwbaar in consolideren en rapporteren. Hoewel ze vergelijkbaar zijn, doordat ze hetzelfde doel dienen, zijn er wel degelijk verschillen. Hieronder volgen een aantal topics waarop we de twee tools vergelijken.

Doel

HFM
Consolidatie, financiële afsluiting en rapportage. Dit wordt regelmatig omgebouwd voor Tax, Planning en ESG.

FCC
Consolidatie, financiële afsluiting en rapportage. Dit is onderdeel van een suite waarin aparte gespecialiseerde modules zijn voor Tax, Planning en ESG.

User Interface

HFM
HFM heeft een traditionelere interface en beperkte mogelijkheden om een ‘workflow’ in te richten.

FCC
FCC heeft een erg intuïtieve, moderne en gebruiksvriendelijke interface. De ‘workflows’ zijn makkelijk in te richten om het consolidatieproces te stroomlijnen.

Complexiteit en Schaalbaarheid

HFM
HFM is geschikt voor grote ondernemingen die in hun consolidatietool rekening moeten houden met een groot aantal entiteiten, valuta’s en accounting-standaarden.

FCC
FCC is ook geschikt voor middelgrote bedrijven door makkelijke configuratie. Voor grote bedrijven biedt de mogelijkheid tot scripting sluitende oplossingen.

Integratie en Data Management

HFM
HFM integreert makkelijk met Oracle en ‘third-party’ ERP systemen. Ook kent het vele data-management functies waaronder: ‘mapping’, transformatie en ‘auditing’.

FCC
FCC integreert gemakkelijk met andere Oracle applicaties en ‘third-party’ systemen door middel van API’s. FCC biedt je ook data validatie en ‘reconciliaton’ mogelijkheden.

Rapporteren en analyse

HFM
HFM biedt Financial Reporting en de mogelijk om te analyseren middels Smart View (AdHoc en formules).

FCC
FCC kent een nieuwe versie van rapporten, Reports 2.0, Dashboards en SmartView (AdHoc en formules) voor gemakkelijke analyses.

Implementatie opties

HFM
HFM is een ‘on-premise’ applicatie. Dit vereist technisch beheer maar biedt de mogelijkheid tot maatwerk.

FCC
FCC is een cloud-based (SaaS) oplossing. Dit heeft als voordeel dat het de ontwikkelingen op cloud gebied volgt, automatisch update en schaalbaar is.

Support en development

HFM
Oracle Premier Support
tot 2034. Er wordt weinig doorontwikkeling verwacht.

FCC
FCC heeft hoofdzakelijk focus vanuit Oracle en wordt komende jaren uitgebreid met AI en ML-mogelijkheden.

Samenvattend zien we dat beide tools erg sterk zijn in de uitvoering van diens kerntaak: consolideren en rapporteren. FCC wint het op het gebied van functionaliteiten, vooral integraties, Workflows en Reporting. Daarnaast biedt de Oracle EPM suite, waar FCC onderdeel van is, nog vele andere applicaties zoals: Tax Provisioning (incl. Pillar II), Account Reconciliation, Narrative Reporting en ESG. Als Cloud-based SaaS oplossing met een gebruiksvriendelijke configuratie is FCC erg geschikt voor middelgrote tot grote bedrijven.