Inzicht

Technische oplossingen voor datakwaliteit en -integratie

Als je de datakwaliteit en data-integratie binnen jouw organisatie wilt verbeteren, denk je al snel aan technische oplossingen. Maar welke vormen zijn er? En hoe kies je een oplossing die bij jouw situatie past? Een overzicht van de belangrijkste technische oplossingen om je organisatie meer datagedreven te maken.

Technische oplossingen voor datakwaliteit en integratie

Er zijn veel verschillende technische oplossingen om de datakwaliteit en integratie te verbeteren. Een aantal van deze oplossingen wordt ook al veel ingezet, zo blijkt uit ons onderzoek naar datakwaliteit en data-integratie. We zetten de belangrijkste oplossingen voor je op een rij.

ERP & EPM-systemen als technische oplossingen voor datakwaliteit en integratie

Enterprise Resource Planningsystemen (ERP) zijn al veelvuldig aanwezig binnen organisaties. Ze helpen organisaties om hun operationele processen digitaal te integreren en zo deze processen te optimaliseren. Enterprise Performance Managementsystemen (EPM) zetten de operationele data om naar informatie over de prestaties van de organisatie. Vooral de operatie, analisten en controllers gebruiken deze systemen.

ERP- en EPM-systemen hebben ook hun voordelen voor datakwaliteit en data-integratie. Ze centraliseren de data van verschillende bronnen en processen, ze helpen met het automatiseren van processen (wat leidt tot een vermindering van menselijke fouten) en ze helpen met het visualiseren van datastromen. ERP-systemen zijn geïntegreerd ‘by design’ wanneer het ERP-systeem alle bedrijfsprocessen ondersteunt. Steeds vaker worden specifieke processen uit het ERP gehaald en vervangen door een gespecialiseerde oplossing voor dat deel van het proces. Het gevolg van dit besluit levert een uitdaging op het gebied van data-integratie op. Met de ontwikkeling van Cloud ERP-producten ontstaat de mogelijkheid om terug te keren naar een integrale oplossing.

EPM-systemen beschikken over functionaliteit om data uit verschillende bronnen te gebruiken, bijvoorbeeld om een integrale planning te faciliteren. Binnen de oplossing wordt een data-model gemaakt boven op de verschillende bronnen (data-integratie). Deze structuur biedt houvast voor het realiseren van een hogere datakwaliteit, doordat eenduidige data-definities over de verschillende bronnen nodig zijn. Ook worden bij het gebruiken van de oplossing problemen met de datakwaliteit gesignaleerd.

ETL als technische oplossing om de datakwaliteit en integratie te verbeteren

ETL (Extract, Transfer & Load) is een proces waarbij data uit een bron geëxporteerd wordt om deze weer in een andere bron of de bron zelf in te laden. Meestal is dit erg lastig, omdat de bron en de doellocatie andere definities gebruiken voor data. ETL transformeert de data, zodat het past in de doellocatie. Vooral professionals met een technische achtergrond, zoals data architecten of data engineers, houden zich hiermee bezig. Zie ETL als het woordenboek van twee talen en de data engineer als de vertaler.

ETL-oplossingen helpen om je systemen en hun data te integreren. Ze zorgen ervoor dat de data van systeem A als een puzzelstukje past aan de data van systeem B. Daarnaast kunnen ze ook helpen met het verbeteren van de datakwaliteit. In het transformatieproces kun je bijvoorbeeld datakwaliteitsnormen implementeren, zoals het verwijderen van bekende spellingsfouten of het aangeven van postcodes met minder of meer dan 4 cijfers.

Master Data Management (MDM)-oplossingen om datagedrevenheid te verbeteren

Master Data Management-oplossingen zijn digitale oplossingen die je organisatie helpen om je masterdata op orde te houden en vallen onder het brede scala van tooling om datakwaliteit te verbeteren. Via een Master Data Managementsysteem kan je snel masterdata aanpassen binnen alle systemen die de organisatie gebruikt.

Waar zit het verschil tussen Master Data Managementsystemen en ETL-systemen? Zowel MDM en ETL werken door systemen met elkaar te integreren. Er zitten veel gelijkenissen in het doel van beide systemen, maar de manier hoe zij tot het doel komen is anders.

ETL-systemen focussen zich namelijk op het verplaatsen van data tussen systemen en het transformeren van deze data. Dit is voornamelijk een technisch proces. Een MDM-systeem is meer gefocust op het creëren en onderhouden van een enkele bron van de waarheid, die mensen in de operatie, zoals een medewerker op de debiteurenafdeling of accountmanager, kunnen gebruiken om snel problemen op te lossen. Als de accountmanager een aanpassing doet in de master-data van een klant, past het MDM-systeem dit automatisch aan in alle systemen. Zo heeft bijvoorbeeld de expeditieafdeling ook meteen het nieuwe leveringsadres.

Kracht in combinatie van organisatorische en technische oplossingen

Deze technische oplossingen helpen jouw organisatie bij het oplossen van de problemen omtrent datakwaliteit & data-integratie. Toch zitten de oorzaken van deze problemen niet alleen bij de techniek, maar ook bij de mensen en processen binnen je organisatie. Dit blijkt duidelijk uit ons onderzoek naar datakwaliteit en data-integratie. De kracht zit in het combineren van deze technische oplossingen met organisatorische oplossingen voor het verbeteren van de datagedrevenheid, zoals bijvoorbeeld data ownership.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze technische oplossingen rondom datakwaliteit en integratie?  Neem dan contact met ons op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.