Inzicht

'Lift' en shift van Oracle Hyperion Financial Management (HFM) naar Oracle Financial Consolidation and Close (FCC)

Oracle HFM (Hyperion Finanical Management) 11.2 wordt nog zeker tien jaar ondersteund door Oracle, maar zal niet veel nieuwe features en verbeteringen kennen. Daarom oriënteren veel bedrijven met HFM zich op het vervangen van HFM. Een logische stap is dan te kijken naar Oracle FCC (Financial Consolidation and Close), aangezien dat de opvolger is van HFM.

Migratie van Oracle HFM naar Oracle FCC: Een eenvoudige Lift & Shift?

Is deze overstap van Oracle HFM naar Oracle FCC een eenvoudige lift and shift? De vraag stellen is de vraag beantwoorden, dus het zal geen verrassing zijn dat het antwoord hierop nee is. Niet alleen is FCC een cloud- (om precies te zijn een Software as a Service -SaaS-) oplossing, maar is het conceptueel en technisch anders. Qua techniek is het voor dit artikel voldoende om aan te geven dat Oracle EPM Cloud gebaseerd is op Essbase technologie, die ook gebruikt wordt voor de on-premises Planning en Essbase applicaties. Een consequentie hiervan is dat scripting niet meer door VBScript (zoals in HFM), maar door Essbase script vervangen is.

Verschillen tussen HFM en FCC: Techniek en Concept

Dit is meteen een goed bruggetje naar het feit dat ook het idee achter FCC anders is dan achter HFM. In FCC is veel meer consolidatie functionaliteit standaard of configureerbaar. Hierdoor is scripting veel minder nodig dan in HFM het geval is, aangezien configureren veelal voldoende is. Dat neemt niet weg dat het bijzonder prettig is te weten dat als berekeningen dusdanig complex of afwijkend zijn, scripting altijd mogelijk is in FCC. Maar wat dan te doen met functionaliteit die in HFM gebouwd is, die niet strikt consolidatie gerelateerd zijn zoals Tax provisioning en Planning processen? Deze worden idealiter ergens anders ondergebracht binnen het Oracle EPM Cloud platform.

Oracle EPM Cloud: Componenten en Integratie

Dit platform heeft naast FCC, onder andere de volgende componenten:

  • Planning (PBC)
  • Profitability and Cost Management (PCM)
  • Account Reconciliation (ARC)
  • Tax Reporting (TRC)
  • Narrative Reporting (EPRC)
  • Environmental, Social & Governance (ESG)

Al deze applicaties hebben de gebruikelijke data-integratie, formulieren, metadata management, rapporten en de Smart View –add-in, maar zijn verder toegespitst op hun eigen onderwerp. Het kan dus heel goed zijn dat HFM niet slechts vervangen wordt door FCC, maar door een combinatie van verschillende Oracle EPM Cloud componenten, die uiteraard uitstekend met elkaar integreren.

HFM Analysis Program: Voorbereiden op de overgang

Dit blijkt ook uit de omschrijving van het HFM Analysis program:

"The HFM Analysis program delivers personalized recommendations to move from an existing on-premises HFM implementation to Oracle Cloud Enterprise Performance Management (EPM)."

Bij het HFM Analysis program analyseert Oracle (vrijblijvend!) op basis van HFM application files die de klant opstuurt, hoe deze applicatie naar Oracle EPM Cloud zou kunnen migreren. Binnen enkele weken heb je als klant dan een goed idee hoe dit er uit zou kunnen zien.

Wat verandert er bij de overgang van HFM naar FCC?

Verandert dan alles bij de overgang van HFM naar FCC? Nee, dat zeker niet. Veel functionaliteit die met een combinatie van metadata en rules in veel HFM applicaties zitten, zitten ook in FCC, alleen vereist dit nu slechts configuratie. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de interface (FDMEE bij HFM, Data Management bij Oracle EPM Cloud) en Smart View (de Office add-in) voor een groot gedeelte gelijk waardoor er voor gebruikers toch veel herkenning zal zijn, maar in een modernere web interface.

Meer informatie over deze overgang?

Binnenkort kondigen we weer de Oracle Close Up aan. Hét jaarlijkse event voor Oracle-gebruikers en geïnteresseerden. Hier bespreken we nieuwste ontwikkelingen en delen vakgenoten hun ervaringen. Wil je hierbij zijn? Stuur me een berichtje op joost.mellegers@finext.com!