Inzicht

In gesprek met Royal FloraHolland: Keuzes maken op basis van feiten

Royal FloraHolland, hart van de internationale bloemen- en plantenhandel, en beheerder van 4 miljoen m² vastgoed voor handel en verhuur, had behoefte aan een integraal beeld van haar kosten. Finext’s pragmatische aanpak heeft geresulteerd in een geavanceerd en gestructureerd kostenmodel. Dit heeft geleid tot efficiënte feiten-gedreven besluitvorming, essentieel voor Royal FloraHolland's toekomstige groei.

  • Royal FloraHolland koos Finext voor een snelle start en goed resultaat.
  • De samenwerking leidde tot snelle acceptatie van de uitkomsten door de gebruikers.
  • Royal FloraHolland neemt nu beslissingen voor toekomstige groei op basis van feiten.

De behoefte aan integraal inzicht

“Alle bedrijfsonderdelen worden financieel afzonderlijk aangestuurd. We zien wel dat deze onderdelen veel samenwerken en ook gebruik maken van elkaars diensten. En daar waar de bedrijfsonderdelen afzonderlijk sturen op financiële cijfers wilde ik toe naar het integrale plaatje”, aldus Bas van Raaij Manager Corporate Control bij Royal FloraHolland. In een eerste exercitie zijn deze integrale kosten zichtbaar gemaakt in Excel. Met het doorontwikkelen van dit model werd het beheersen steeds meer arbeidsintensief. Bas vult aan: “Finext zagen wij als partner voor het opzetten van een structurele oplossing”.  

Alwin Dooijeweerd, lead consultant bij Finext vervolgt: “Bas kwam met de vraag: Kan je ons helpen met kosten inzicht? We hebben toen met Bas en zijn collega gesproken en hebben vooral eerst naar hun huidige Excel model gekeken. Hoe is dat opgebouwd? Welke inzicht heb je nu? Waarom wil je dat? Wat zou je beter willen hebben?”.

Pragmatische aanpak

De uitgevoerde Maturity Scan, met verschillende stakeholders in de organisatie, leidde tot een beeld van de huidige situatie en behoefte voor de toekomst. Na de opzet van een metamodel en een toolselectie hebben een consultant van Finext en een controller van Royal FloraHolland gezamenlijk op een pragmatische wijze een kostenmodel opgezet.

Tijdens deze fase is continu gewerkt met een feedback loop, om telkens de uitkomsten en relaties te begrijpen. Dit zorgde mede voor een gedragen oplossing voor de business. Wat een belangrijke factor was, gezien het feit dat de business deze informatie ook zou gaan gebruiken.

Lessons Learned

“Voor ons is dit project echt een ontdekkingsreis… door de kennis en ervaring van Finext hoefden we het wiel niet zelf uit te vinden.. ”

Een trotse Bas van Raaij: “Het is prima om klein te beginnen, zodra je tractie krijgt en het groter wordt en zodra je meer de organisatie in gaat kan je altijd nog automatiseren. Ga niet meteen de diepte in maar pak de organisatie in de breedte, dat heb je natuurlijk nodig voor die integraliteit. Maar zodra je meer discussie gaat voeren met de bedrijfsonderdelen komt het detail vanzelf!”.

Bas vervolgt: “Al met al zijn we heel tevreden over de samenwerking met Finext. Voor de kennis en ervaring die ze meenamen en de snelheid die we daarmee meteen in het project kregen.”

Wat levert dit Royal FloraHolland op?

Bas is blij met de ontwikkeling en uitkomsten. Hij ziet dat er binnen de organisatie positieve tractie ontstaat: de discussies over kosten gaan nu beter, de input voor strategische keuzes is beter en besluiten worden nu genomen op basis van feiten in plaats van gevoel. Bekijk hier onder de video.

Meer weten over dit onderwerp?

Barry en Alwin gaven onlangs een webinar over de 7 stappen naar inzicht in klantwinstgevendheid. Bekijk dit webinar hier.