Inzicht

Hoe kun je eenvoudig metadata beheren in Oracle FCCS en PBCS?

Het onderhoud van dimensies kan tijdrovend zijn. In Oracle FCCS en (E)PBCS - de Oracle EPM cloudproducten voor consolidatie en planning & budgettering - is dit opgelost. De cloudproducten gebruiken Smart View om het beheer van je metadata te vereenvoudigen. Met een nieuwe add-on, Smart View Add-On For Administrator, kun je moeiteloos members toevoegen, verwijderen en wijzigen in je metadata. Hoe kun je deze tijdbesparende functie gebruiken?

Je kunt nu eenvoudig metadata beheren in Oracle FCCS en PBCS! Met Oracle EPM Cloud producten FCCS (consolidatie) en (E)PBCS (planning en budgettering) wordt een zeer handige functie geïntroduceerd voor het beheren van deze metadata. Mensen die gewend zijn te werken met Oracle EPM on premise applicaties, zoals Hyperion Financial Management (HFM) en Hyperion Planning (HPL), gebruiken meestal de dimensie bibliotheek (EPMA) voor het beheren van hun metadata. Zij ervaren het onderhoud of beheer van dimensies echter vaak als tijdrovend. Oracle heeft deze taak vereenvoudigd in de EPM Cloud producten; je kunt je metadata (dimensies) instellen en onderhouden via de bekende Excel interface, Smart View.

Nieuw: Smart View Add-On voor beheerder

Een nieuwe add-on, Smart View Add-On For Administrator, maakt het mogelijk om het beheer van dimensies uit te voeren binnen de Excel-interface. Hierdoor kunt u moeiteloos members toevoegen, verwijderen en wijzigen in uw metadata. Het toevoegen van een grote set members, zoals een lijst met werknemers of projecten, is eenvoudig.

In het paneel Smart View rechts kunnen we de onderliggende dimensies van onze toepassing zien. In dit voorbeeld hebben we de dimensie Scenario geopend, met momenteel slechts één member 'Actual' en zonder beschrijvingen of alias. We willen de dimensie Scenario uitbreiden door een Budget en drie Forecast Scenario's toe te voegen. Er is één stap die je moet nemen in de toepassing, namelijk het instellen van de beveiliging van de members. Vaak is dit niet van toepassing omdat de beveiliging niet is ingesteld voor de juiste dimensie of alleen van toepassing is op een beperkt aantal members, zoals een beperkt aantal parents.

Metadata Oracle FCCS PBCS, smart view

Met een paar klikken kunnen we de tweede rij kopiëren-plakken en het label en de alias voor elk nieuw member opnieuw typen.

Metadata Oracle FCCS PBCS

Net als bij het indienen van gegevens, dient u uw wijzigingen in.

Metadata Oracle FCCS PBCS, submit data

Wanneer we naar het dimensiegedeelte van onze toepassing kijken, kunnen we de nieuwe members zien.

Metadata Oracle FCCS PBCS, dimensions

En -zoals het hoort- kun je de wijzigingen direct vanuit Smart View implementeren. Klik met de rechtermuisknop op 'Dimensions' in het Smart View-paneel en je ziet de deploy link ('Refresh Database'). Vink 'Database' aan in het pop-upvenster en druk op 'Refresh'.

Metadata Oracle, database

Er verschijnt een nieuw pop-upvenster waarin je de voortgang kunt volgen:

En je bent klaar!

Importeren in Smart View

Invoeren in Smart View is ook gemakkelijk omdat je gebruik kunt maken van vervolgkeuzemenu's om de geldige waarde te selecteren. In het onderstaande voorbeeld kun je bij het instellen van de Account-dimensie de accountinstellingen selecteren in dropdownmenu's, zoals Account Type.

Oracle FCCS PBCS, smart view

Het is ook mogelijk om een metadatabestand te importeren in FCCS. Dit is vergelijkbaar met het laden van een 'ads'-bestand in HFM. In HFM is dit echter een zeer vervelende klus en veel minder intuïtief dan het rechtstreeks wijzigen en laden vanuit Excel, zoals in dit artikel wordt getoond. Zoals we in onze implementatieprojecten hebben ervaren, vereenvoudigt Smart View voor Oracle-cloudapplicaties niet alleen het onderhoud van metadata, de functie versnelt ook de initiële instelling van de dimensies. Vooral het feit dat je rijen kunt kopiëren & plakken en membernamen, aliassen en parent kunt wijzigen, verhoogt de snelheid van het metadatabeheer.

Hoe de Smart View Add-On voor beheerder te installeren

Het dimensiegedeelte in Smart View is beschikbaar nadat je het hebt gedownload en geïnstalleerd. U kunt de handleiding voor het installeren van deze Smart View add-on als volgt downloaden:

Kies in het volgende pop-up venster:

Oracle smart view download

Na het downloaden installeer je de invoegtoepassing.

Open Excel, het Smart View-paneel en je ziet een nieuwe map 'Dimensions':

Oracle FCCS PBCS, install add-in

Dubbelklik op de gewenste dimensie en kies (of voer in) een willekeurig lid en druk op vernieuwen.

Resultaat:

Voeg nu members toe, wijzig ze, verzend ze en vergeet niet de Database te verversen.

Vereenvoudig je metadata beheer

Met de nieuwe functie Smart View Add-On For Administrator kunt u uw metadata eenvoudig beheren. Deze nieuwe manier om leden toe te voegen, te wijzigen en te verwijderen uit je metadata bespaart je tijd en moeite.

Oracle FCCS en (E)PBCS - de Oracle EPM cloud producten voor consolidatie en planning & budgettering - hebben nog veel meer tijdbesparende functies. Wil je meer weten? Stuur me dan een e-mail! Ik leg je graag uit welke functies nuttig zijn voor jouw organisatie.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.