Inzicht

Financiële planning voor de detailhandel: de kracht van Enterprise Performance Management oplossingen

In de snelle wereld van de retail is meer nodig dan alleen een goede productselectie en een aantrekkelijke winkelinrichting om de concurrentie voor te blijven. De retailers van vandaag moeten gebruik maken van geavanceerde tools en technologieën om hun activiteiten te optimaliseren, winstgevendheid te verhogen en de algehele klantervaring te verbeteren.

Reactiviteit van de teams en snelheid in de beslissingen dankzij nauwkeurige prognoses is de eerste prioriteit waar elke manager zich zorgen over zou moeten maken:

  • Hoeveel producten x, y, z heb ik nodig voor de komende 3 maanden?
  • Heb ik genoeg voorraad? Zo niet, wanneer krijg ik de benodigde hoeveelheid product?
  • Hoe kan ik winstgevend worden als ik een nieuwe winkel open? Een nieuw land? Een nieuwe regio?
  • Zou ik nog steeds winstgevend zijn als de energiekosten met 5% zouden stijgen? Met 10%? Of met 25%? En wat als de kosten van grondstoffen ook worden beïnvloed?

Eén zo'n krachtige oplossing is Pigment, een Enterprise Performance Management (EPM) platform dat wereldwijd wordt gebruikt door toonaangevende retailers. In deze blogpost zullen we onderzoeken hoe retailplanning in Pigment een veelheid aan voordelen biedt voor retailers, waardoor hun succes in een zeer concurrerende markt uiteindelijk wordt gemaximaliseerd.

1. Nauwkeurige demandplanning

Retail planning in Pigment stelt retailers in staat om de vraag nauwkeurig te voorspellen door gebruik te maken van historische gegevens, markttrends en andere relevante factoren. Met een duidelijk inzicht in de toekomstige vraag kunnen retailers hun voorraadniveaus optimaliseren, het aantal stockouts verminderen en de kosten van overtollige voorraden minimaliseren.

2. Geoptimaliseerd voorraadbeheer

Door verkoopgegevens en vraagvoorspellingen in Pigment te analyseren, kunnen retailers hun voorraadniveaus effectief optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat de juiste producten op de juiste locaties en tijdstippen beschikbaar zijn, wat leidt tot een grotere klanttevredenheid en lagere transportkosten.

Benieuwd naar hoe Revenue Planning werkt in Pigment? Klik er hier zelf doorheen

3. Geoptimaliseerde assortimentsplanning

Pigment stelt retailers in staat om hun productassortiment effectief te plannen door verkoopprestaties, klantvoorkeuren en markttrends te analyseren. Dit zorgt ervoor dat retailers de juiste mix van producten aanbieden om aan de vraag van de klant te voldoen en het verkooppotentieel te maximaliseren.

4. Strategische promotieplanning

Met Pigment kunnen retailers promotieactiviteiten effectiever plannen en uitvoeren door historische promoties en verkoopgegevens te analyseren. Dit stelt retailers in staat om de meest succesvolle promotiestrategieën te identificeren en middelen dienovereenkomstig toe te wijzen om het rendement op investering (ROI) te maximaliseren.

5. Efficiënte ruimteplanning

Pigment helpt retailers bij het optimaliseren van hun winkelindelingen en de toewijzing van ruimte door verkoopgegevens en KPI's te analyseren. Door winkelindelingen efficiënter te plannen, kunnen retailers de winkelervaring van de klant verbeteren en de omzet per vierkante meter maximaliseren.

Het integreren van transactiegegevens van verschillende afdelingen, zoals handelspromotie, verkoop, supply chain, inkoop en financiën, is essentieel voor een End-to-End beslissingsplatform. Deze transacties kunnen alleen inzichten opleveren als ze worden samengevoegd op een analytisch niveau, zoals kanalen, producten, regio's, distributiecentra en winkels. De mogelijkheid om deze drivers op een hoger geaggregeerd niveau aan te passen en de impact van deze beslissingen te simuleren zal helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Pigment zal simulatie op een hoger niveau cascaderen naar het laagste niveau, zoals duizenden klanten en SKU's op basis van historische gegevens.