Inzicht

De volgende stap in de Anaplan NUX

De NUX van Anaplan die we in onze vorige blog introduceerden, heeft veel te bieden. Wist je dat een goed ontworpen dashboard het aantal klikken op een dashboard drastisch kan verminderen, waardoor er tijd vrijkomt voor andere dingen? Eindgebruikers hebben vaak goede ideeën om dingen slimmer te doen in Anaplan, maar die ideeën worden niet altijd opgevolgd. Wat we na een paar implementaties hebben geleerd, is dat het perfect is om wat verbeteringen aan te brengen in je workflow en gebruik te maken van de nieuwe functionaliteiten in de NUX. Lees verder voor onze ervaringen en de nieuwste updates van Anaplan.

We hebben al een aantal klanten geholpen met de overgang naar de NUX. Wat ons opvalt bij deze implementaties is dat klanten proberen dingen hetzelfde te houden. Bij Finext zien we deze overgang als een goed punt om je huidige manier van werken te evalueren. Waarom is een dashboard op een bepaalde manier ontworpen, gebruiken we echt al onze dashboards? Zouden we dingen slimmer kunnen doen? Met de nieuwe functionaliteit in de Anaplan NUX hebben we ontdekt dat dit mogelijk is.

Ten eerste is er functionaliteit in Anaplan die niet altijd wordt gebruikt. Deze kleine functionaliteiten kunnen eindgebruikers echter helpen om sneller en nauwkeuriger te worden in Anaplan. Onze ervaring is dat klanten vaak om een heel nieuw dashboard vragen als niet alles wordt weergegeven zoals zij dat willen. Gelukkig kan dit met een paar klikken worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren. En het mooiste? Je kunt deze weergave opslaan als persoonlijke weergave en in de toekomst opnieuw gebruiken.

In het dashboard hieronder zie je bijvoorbeeld gegevens op landniveau per maand. Als je alle handmatige correcties per land wilt zien, kun je het volgende doen:

Je kunt de weergave op dit dashboard opslaan en gewoon vergroten wanneer dat nodig is, of je wijzigingen op de volgende manier weggooien:

Let op: de onderstreepte icoontjes betekenen dat daar een selectie is gemaakt. In dit geval de pivot en de line-item selectie. Excel-achtig filteren is ook mogelijk op het raster. Je kunt de weergave ook exporteren, waarbij de geëxporteerde weergave alle selecties en filters bevat.

Nieuwe functionaliteit in de NUX

Anaplan verbetert de workflowmogelijkheden in hoog tempo. In vergelijking met onze vorige blog zijn er al veel nieuwe functionaliteiten toegevoegd (volg de laatste releases hier). Twee nieuwe functies die we onder de aandacht willen brengen zijn workflow gerelateerd. De eerste is een actie voor het schrijven van gegevens. Met deze actie kun je Anaplan een waarde laten wegschrijven naar een Boolean (checkbox) regelitem. Dit is echter eenrichtingsverkeer. Als je een Boolean hebt geconfigureerd om aan te zetten, dan kun je deze alleen aanzetten en niet uitzetten met deze actie. Dit is perfect voor het opzetten van workflows.

Daarnaast is het nu ook mogelijk om een driver te selecteren voor een knop. Deze driver (een Booleans) maakt het mogelijk om een knop wel of niet te gebruiken.

Gecombineerd vormen deze twee nieuwe functionaliteiten een geweldige aanvulling op de workflowmogelijkheden van Anaplan, die alleen beschikbaar zijn in de NUX. Een voorbeeld met deze nieuwe functionaliteiten is hieronder beschikbaar.

Al met al is de NUX niet alleen een verbetering qua lay-out en ontwerp. Het werkt vloeiender en voegt meer functionaliteit toe. Daarnaast worden er nog steeds nieuwe functionaliteiten ontwikkeld. Maar de grootste toegevoegde waarde die we bij onze klanten zien, is dat elk dashboard wordt herzien. We beginnen met het stellen van vragen: Hoe kunnen we de huidige lay-out verbeteren? Is er geen efficiëntere manier om dit te doen?

Met een overgang naar de NUX is dit een goed evaluatiemoment om na te denken over deze verbeteringen of om een van de nieuwe functionaliteiten in Anaplan te gebruiken om een probleem op te lossen waar je op dit moment mee zit. In onze manier van werken betrekken we altijd eindgebruikers. Dit blijkt erg nuttig te zijn bij het herontwerpen van dashboards.  Ons doel is om samen nieuwe dashboards te creëren die intuïtiever in gebruik zijn, waardoor de financials die ze gebruiken effectiever kunnen werken. Door je uit te dagen om je proces in Anaplan te heroverwegen, biedt het een unieke kans om je modellen relevant te houden voor de eindgebruikers en de belanghebbenden.

Bent u klaar voor de overstap?

We willen graag meer laten zien van de mogelijkheden van de NUX. Voor een beperkte tijd bieden we een sessie op locatie waarbij we een van je dashboards bespreken die nu niet goed presteert. We zetten dat dashboard over naar de NUX en bespreken de mogelijkheden en verbeteringen van dat dashboard met je.

Geïnteresseerd om het meeste uit je dashboards te halen? Stuur me een e-mail om een sessie op locatie te plannen!

Auteur