Inzicht

Top 5 OneStream MarketPlace admin solutions – deel 1

OneStream is een platform met veel functionaliteiten. Hoe haal je het meeste uit deze functionaliteiten? Het beheren van een dergelijk platform vereist - naast technische vaardigheden - veel kennis over de inrichting van het systeem. De OneStream MarketPlace biedt een aantal oplossingen die uw leven als OneStream Administrator beter kunnen maken. In deze blog zal de ervaren Performance Management consultant Marc Roest een aantal van de beste MarketPlace admin oplossingen bespreken die momenteel beschikbaar zijn. Welke oplossingen zou iedere OneStream systeembeheerder moeten gebruiken? En waarom?

In mijn vorige blog ‘The 7 must haves in the OneStream Market Place’,  heb ik de oplossingen gedeeld die in elk OneStream platform gebruikt zouden moeten worden. Vandaag is het tijd om dieper in te gaan op oplossingen voor systeembeheerders. In een serie van 2 blogs zal ik ingaan op de top 5 MarketPlace admin oplossingen voor OneStream.

Deze eerste post beschrijft de volgende 3 oplossingen:

  • Log Cleaner (LCR) – PV430-SV100
  • Snippet Editor (SNE) – PV500-SV100
  • Dimension Comparison Utility (DCU) – PV410-SV100

Aangezien er nog twee andere onmisbare beheerprogramma's beschikbaar zijn in de MarketPlace, komt er een tweede deel van deze blog waarin deze twee oplossingen worden beschreven.

1. Log Cleaner

OneStream biedt geavanceerde en gedetailleerde audit trail mogelijkheden met behulp van verschillende soorten logging. De logging functionaliteit is gedistribueerd over het systeem en de Log Cleaner MarketPlace oplossing biedt een enkele interface om de log bestanden in uw OneStream platform te beheren. Het is zelfs mogelijk om het verwijderen van de logbestanden te automatiseren via een Data Management Job op de achtergrond. Als beheerder kunt u de logtypes selecteren die moeten worden opgeschoond, de applicatie(s) en/of gebruikers en zelfs filteren op een specifieke foutbeschrijving. De beste functie is de mogelijkheid om een aantal dagen te selecteren waarop het log moet worden bewaard:

Er is ook een dashboard beschikbaar om het logboek te analyseren op type/grootte, gebruiker, toepassing en datum:

Voor- en nadelen van de Log Cleaner:

Voordelen:
+ Operationeel in minder dan 2 minuten

+ Beheer je logs over al je applicaties vanaf 1 centrale plek

+ Kan worden ingepland

+ Dashboard met inzicht in je logs

Cons:
– geen gevonden

De installatie wordt gedetailleerd beschreven in de documentatie en er is geen scripting nodig. Deze add-in draait letterlijk in minder dan 2 minuten. Daarom classificeer ik deze oplossing als plug and play (zie mijn eerdere post The OneStream MarketPlace in real life over classificaties)

2. Snippet Editor

De tweede MarketPlace oplossing die u als beheerder in uw applicatie zou moeten hebben is de Snippet Editor. OneStream is gebouwd op VB.net en heeft veel systeemspecifieke functies om het systeem aan al uw wensen te laten voldoen (qua systeemmogelijkheden). Wanneer u een formule of script schrijft, is er al een bibliotheek met functies en beschrijvingen opgenomen in OneStream. De Snippet Editor geeft je een aantal extra voorbeeldscripts. Er is ook een dashboard om uw knipsels te onderhouden en om uw eigen knipsels te categoriseren of op te slaan voor hergebruik.De Snippet Editor vereist toegang tot aanvullende tabellen, dus dat moet worden ingesteld door uw (technisch) beheerder of installatiepartner als dat nog niet is gedaan.Daarna hoeft u alleen het zip-bestand te importeren, het dashboard te openen waar u de tabellen kunt maken en de oplossing te starten.

In het dashboard zijn er drie onderdelen:

  • De editor, waar u kunt filteren op type en (sub)categorie om uw knipsels te vinden en te bewerken.
  • De Categorie-editor, waar je je sub-categorieën kunt onderhouden.
  • The Pivot, waar je op een andere manier door je scripts kunt bladeren.

Vreemd genoeg worden de standaardcategorieën die beschikbaar zijn in de Pivot-weergave niet standaard aangemaakt; de Editor is leeg na installatie. Nadat de (reeds bestaande) categorieën en subcategorieën zijn toegevoegd aan het categorieënscherm, kunnen de scripts worden bewerkt in de editor.

Binnen de editor is er ook een optie om een Excel-sjabloon te downloaden en je knipsels via dat Excel-sjabloon te importeren. Dit helpt je om de oplossing eenvoudig te migreren naar een andere toepassing. De geselecteerde module bepaalt waar het knipsel beschikbaar is in het systeem. De onderstaande tabel geeft een overzicht:

Dus een knipsel dat is gemaakt in de Finance Module kan direct worden geopend bij het maken van een finance business rule:

Geïmporteerde knipsels zijn beschikbaar voor alle applicaties in uw OneStream-omgeving.

Voor- en nadelen van de Snippet Editor

Dus, hoe presteert de oplossing? De voor- en nadelen die ik ervaar zijn:

Voordelen:
+ Standaardset met knipsels beschikbaar
+ Beheer al je eigen knipsels op één plek voor hergebruik
+ Op basis van de categorie is het script direct toegankelijk vanaf de overeenkomende locatie in OneStream.

Nadelen:
- De categorieën zijn niet standaard gevuld, dus standaardscripts zijn alleen beschikbaar in pivot nadat je de categorieën hebt gemaakt.

De installatie wordt in detail beschreven in de documentatie en er is geen scripting nodig. Deze add-in vereist enkele aanpassingen, maar deze zijn technisch niet complex of tijdrovend. Daarom classificeer ik deze oplossing als admin configureerbaar (zie mijn eerdere post The OneStream MarketPlace in real life over classificaties).

3. Hulpprogramma voor Dimension comparison Utility

Deze MarketPlace oplossing draait eigenlijk buiten OneStream zelf. Het bevat een uitvoerbaar bestand dat geïnstalleerd moet worden op uw lokale machine. De tool maakt het mogelijk om 2 geldige OneStream Dimension XML extracten te importeren en deze in detail te vergelijken. De verschillen worden weergegeven in gemarkeerde kleuren: geel is een parent met een gewijzigde afstammeling, oranje betekent dat een eigenschap van een direct kind is gewijzigd, rood betekent dat het lid is verwijderd en groen dat het is toegevoegd. De tool toont de leden op een hiërarchische manier en wanneer geselecteerd, toont de onderkant van het scherm de verschillen in eigenschappen.

Voor- en nadelen van de Dimension Comparison Utility

voordelen
+ makkelijk te gebruiken
+ Snel overzicht van de verschillen met duidelijke kleuren

Nadelen
- Het hulpprogramma verschijnt niet automatisch in het startmenu van Windows, dus je moet het handmatig toevoegen (echt een klein nadeel)

- De export mag slechts 1 dimensie bevatten

De setup wordt gedetailleerd beschreven in de documentatie en is niets meer dan 'next-next-finish'. Daarom classificeer ik deze oplossing als plug-and-play (zie mijn eerdere post The OneStream MarketPlace in real life over classificaties).

In dit eerste deel van de blog hebben we 3 van de top 5 beheeroplossingen bekeken. In het tweede deel van deze blog kijken we naar nog twee onmisbare admin-oplossingen: Sample Import Templates en Diagnostics 123.

Auteur

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.